Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2023

Φάρσαλα: Εγκαίνια για το Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας Νεότερης Τοπικής Ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου

Στο μοναδικό σωζόμενο πυργόσπιτο της ευρύτερης περιοχής,  τον Πύργο Καραμίχου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στα Φάρσαλα τα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Φωτογραφίας της νεότερης τοπικής ιστορίας.

Ο αναστηλωμένος πύργος που πλέον αποτελεί ένα επισκέψιμο επιβλητικό ιστορικό μνημείο των Φαρσάλων, φιλοξενεί μέσα του νέες τεχνολογίες που δίνουν τη δυνατότητα με διαδραστικό τρόπο, στον επισκέπτη να «ταξιδέψει» στη νεότερη ιστορία των Φαρσάλων.

Επιπρόσθετα, φιλοξενούνται ανεκτίμητης αξίας οθωμανικά φιρμάνια, σπάνιες φωτογραφίες και παραδοσιακές φορεσιές των Φαρσάλων.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων  στον  χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Φαρσάλων  Μάκης Εσκίογλου, «σ’ αυτή τη Δημοτική Θητεία που σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται, κάναμε μεγάλα και σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ιστορικής και της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Τρανή απόδειξη, ο Πύργος Καραμίχου, αλλά και το πρώτο στο είδος του στην ευρύτερη Θεσσαλική περιοχή, μοντέρνο Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας της νεότερης τοπικής ιστορίας, που σήμερα εγκαινιάζουμε εδώ.

Είναι ένα μοναδικό πάντρεμα της παράδοσης και της ιστορίας με τις νέες τεχνολογίες. Μία καθηλωτική εμπειρία για τον επισκέπτη, που μπορεί μέσα από τις εικόνες και την ψηφιακή τεχνολογία να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για τον τόπο μας και την ιστορία του».

Ο κ. Εσκίογλου, ενημέρωσε επίσης ότι στην τελική ευθεία είναι και η ολοκλήρωση του μουσείου στο εντυπωσιακό πέτρινο κτήριο του πάλαι ποτέ 1ου δημοτικού σχολείου επί της οδού Καναδά. «Ένα αυτονόητο ζητούμενο», πρόσθεσε, «για μία περιοχή που μετρά χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης παρουσίας, που μεγάλωσε ομηρικούς βασιλιάδες, ημίθεους, που μπήκε στα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας για τις μάχες που έκριναν το ρου της ανθρωπότητας. Σύντομα λοιπόν, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μία πρώτη γεύση από αυτή τη μουσειακή μας συλλογή, μέσα από μία ειδική παρουσίαση που θα λάβει χώρα”.

Παράλληλα, κατέληξε ότι συνεχίζεται η συντήρηση και ανάδειξη και άλλων ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, με την συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας σε περιοχές της επαρχίας, με προμετωπίδα την αρχαία Σκοτούσσα, την αρχαία Καλλιθέα και την αρχαία Ερέτρεια και με την ανάδειξη του τείχους της αρχαίας Φαρσάλου».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με εντατικούς ρυθμούς η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών της Πολεοδομίας Πειραιά

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών της Πολεοδομίας Πειραιά, έργο το οποίο…

Ενδιαφέρουν 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ν/σχ για δημόσια περιουσία και αιγιαλό

Ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το…

Ενδιαφέρουν 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελεγκτικό Συνέδριο: Αρχίζουν οι έλεγχοι για Κτηματολόγιο, δημόσια έργα, ισολογισμούς ΟΤΑ

Οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών  των δασικών πυρκαγιών, οι καθυστερήσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο,…