Τη σαφή διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα την εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.
Ενώπιον του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτών, ηγετικών στελεχών κι εκατοντάδων στελεχών της Τ.Α., η κ. Γεννηματά πρότεινε διάλογο για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ διαφώνησε και με τη θέση της ΝΔ να παραμείνει το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στις Περιφέρειες και του δήμους ως έχει.
«Σήμερα η αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες που αφορούσαν την κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν άλλες, χωρίς πόρους, μέσα και προσωπικό» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών» τόνισε και διαχώρισε τη θέση της από τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η “κυβερνησιμότητα”, η δυνατότητα άσκησης διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους δήμους».
Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα, ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης, ως όργανο μικροκομματικών συναλλαγών, ως μέσο άντλησης κομματικής πελατείας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την παράλυση των ΟΤΑ με την αδυναμία λήψης αποφάσεων, με παζάρια και εκβιαστικές παρεμβάσεις. Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών, σε βάρος των αναγκαίων υποδομών, των κοινωνικών παρεμβάσεων, της συμβολής των θεσμών στην τοπική ανάπτυξη» επεσήμανε καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση τέτοιων διατάξεων και να συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, για ένα σταθερό, δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα αναβαθμίζει τους θεσμούς.
«Το ζητούμενο για μας δεν είναι να αρνηθούμε τα παιχνίδια για να κάνουμε τα δικά μας. Όπως θέλει η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης “δεσμεύεται” ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί. Όχι όμως για να πάμε μπροστά, αλλά για να γυρίσουμε στο χθες. Δεν ξεχνάμε ότι η παράταξη της ΝΔ ιστορικά αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της. Αντίθετα τις πολέμησε λυσσαλέα. Και το χειρότερο χρησιμοποίησε και αυτή τους θεσμούς στον βωμό εξυπηρέτησης των κομματικών της επιλογών» τόνισε.