Σειρά βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν Δήμοι της χώρας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παρουσία του Προέδρου της Γ. Πατούλη και του Γ. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Π. Κορκολή.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου παρουσίασε καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που εφαρμόζουν Ελληνικοί Δήμοι, οι οποίες λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.
Στη συμβολή των «Έξυπνων Πόλεων» ενάντια στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας πως εκτός της κατοχύρωσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής αειφορίας, αυτές θα πρέπει να ικανοποιούν και τις κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των ανθρώπων, δηλαδή την κοινωνική αειφορία.
«Οι δράσεις για την φτώχεια και την ισότιμη πρόσβαση, όλων των ομάδων πολιτών, στις πόλεις μας, είναι προτεραιότητα για τις «Έξυπνες Πόλεις», τόνισε και πρόσθεσε πως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη και αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών των τοπικών κοινωνιών, με τους πολίτες να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία.
Κατά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση οι αιρετοί αντάλλαξαν μεταξύ τους πρακτικές και πρωτοποριακές ιδέες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών τους.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Τρικκαίων προτάθηκε από ομάδα διακεκριμένων εταιριών (διεθνούς και εθνικής εμβέλειας) να «φιλοξενήσει» ένα σημαντικής κλίμακας πιλοτικό έργο, που διαχέει στους πολίτες τις υπηρεσίες που αξιοποιούν εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα. Στο έργο αυτό εντάσσονται η εφαρμογή του e-kep, των ειδικών δηλαδή μηχανημάτων τύπου ΑΤΜ τα οποία παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο.
Παράλληλα υλοποιήθηκε η ασύρματη Πρόσβαση πολιτών σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο, το Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων, τα Συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης Στάθμευσης και παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών, το κέντρο διαχείρισης της «Έξυπνης Πόλης», το σύστημα παρακολούθησης φωτεινών σηματοδοτών της πόλης.
Κατά τη συνεδρία ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης παρουσίασε το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους, στις δράσεις και στα αποτελέσματα του προγράμματος, τονίζοντας ότι: «Στόχος μας είναι να αναδειχθεί ο Δήμος Σαρωνικού σε έναν αναγνωρίσιμο και ελκυστικό προορισμό στην Αττική, μέσα από τη δημιουργία ενός διακριτού brand name.»
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δράσεων Τουριστικής Προβολής, ο κ. Σωφρόνης ανέφερε ότι κατά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2017 σημειώθηκε αύξηση στις εργασίες των επιχειρήσεων εστίασης, αύξηση άνω του 30% στις ενοικιάσεις κατοικιών ορισμένου χρόνου και πληρότητα άνω του 80% στα ξενοδοχεία της περιοχής. Όπως επισήμανε «ήδη έχουμε προγραμματίσει τις ενέργειές μας για το 2018, στις οποίες περιλαμβάνεται η δημιουργία πρόσθετου επικοινωνιακού υλικού και θεματικών βίντεο, η συμμετοχή σε τρεις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, καθώς και στην έκθεση FOODEXPO 2018. Στις προτεραιότητές μας εντάσσεται πλέον και η ανάδειξη του θεματικού τουρισμού, θαλάσσιου αλλά και θρησκευτικού και αγροτουρισμού, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται και από άλλους Δήμους όπως:
–Δήμος Θεσσαλονίκης: Εφάρμοσε ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης αιτημάτων για άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας 10.000 χρήστες διατύπωσαν 17.000 αιτήματα, τα οποία απαντήθηκαν σε ποσοστό 85%.
– Δήμος Μεσσήνης: Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Διεθνές φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Στα 8 χρόνια λειτουργίας του, 8.000 μαθητές παρακολουθούν τις παραστάσεις κάθε χρόνο.
–Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων: Εφαρμόστηκε το σχέδιο Loutrakiplus, στη βάση του οποίου υλοποιήθηκαν εργαστήρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προσφέρθηκε πρόσβαση σε όλες τις καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες και προβλήθηκε το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
–Δήμος Άργους-Ορεστικού: Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω, τηλεπαρακολούθησης και τηλεμετρίας αντλιοστασίων και δεξαμενών ύδρευσης του Δήμου, χρήσης της βιομάζας ως κύριο καύσιμο σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα δημοτικά κτίρια.
–Δήμος Αλεξανδρούπολης: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα υλοποίησης ενεργειακών έργων ποικίλης ύλης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
–Δήμος Πεντέλης: Εφαρμόζεται πρόγραμμα για ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου του Δήμου, ενώ έμφαση δίνεται και στο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
–Δήμος Κέρκυρας: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου. Ειδικότερα ο Δήμος προμηθεύτηκε 14 πλωτά αμφίβια αμαξίδια για τις παραλίες και τοποθέτησε 6 ειδικές ράμπες στη θάλασσα για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
–Δήμος Λεβαδέων: Υλοποιείται πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων μέσω του οποίου προσφέρονται σε πρόσφυγες εξοπλισμένα διαμερίσματα, χρηματική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
–Δήμος Ερέτριας: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τηλεμετρίας και αυτοματισμού δικτύων ύδρευσης, με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων του Δήμου
–Δήμος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα αντικατάστασης του δημοτικού δικτύου φωτισμού με έξυπνο δίκτυο τεχνολογία LED.
–Δήμος Κω: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα με έμφαση την αύξηση των εσόδων των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας
–Δήμος Πλατανιά: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα για την ανάδειξη και προβολή των εκκλησιαστικών θησαυρών, των συλλογών του μοναστηριού, και γενικότερα της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ν. Χανίων.
–Δήμος Νέστου: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού.
Τέλος στην ανάγκη ενίσχυσης της νησιωτικότητας ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος και ο Δήμαρχος Μήλου Μ. Δαμουλάκης.
Επίσκεψη της Επιτροπής Καινοτομίας στην εταιρεία TERRACOM
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής Καινοτομίας και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας της Ένωσης επισκέφθηκαν μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών. Πρόκειται για την εταιρεία TERRACOM, η οποία έχει συμπληρώσει 19 χρόνια ζωής και έχει βραβευθεί σε μεγάλες διοργανώσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.