Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στη μετεξέλιξή του θα υλοποιηθεί από κοινωνικούς συνεταιρισμούς και όχι με τη σημερινή μορφή, δηλαδή την εξαρτημένη εργασία εργαζομένων στις δομές αυτές. Το ίδιο θα γίνει και με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, την Τρίτη, στην ημερίδα της ΚΕΔΕ με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών στόχος της κυβέρνησης είναι το μεσοδιάστημα, από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη, που λήγει η πρόσφατη παράταση του προγράμματος, «να προχωρήσουμε σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό να λειτουργεί με έναν σύγχρονο τρόπο, αποδεκτό από το Κοινοτικό Δίκαιο, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους απασχολούμενους να μείνουν ενεργοί και σε όλους τους ωφελούμενος να παραμείνουν ωφελούμενοι».
Η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε τεθεί από την ΚΕΔΕ πρόσφατα με παρέμβασή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν συζητείτο η τρίτη παράταση του προγράμματος, η οποία δόθηκε τελικά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Η ΚΕΔΕ είχε και τότε διατυπώσει τη πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης που ήταν και είναι η εξής:
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα και η συνέχιση της εργασίας του έμπειρου προσωπικού, με τριμερή χρηματοδότηση με τη συμμετοχή σ’ αυτή της Κεντρικής Διοίκησης, των Ασφαλιστικών Οργανισμών και πόρων της Αυτοδιοίκησης, θέση η οποία έχει αποτυπωθεί διαχρονικά στις ομόφωνες αποφάσεις των Ετήσιων Τακτικών Συνεδρίων της ΚΕΔΕ.
Σε ότι αφορά στη μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» και ειδικότερα τους όρους και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των εξυπηρετούμενων η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει εγκαίρως ενστάσεις στα εξής σημεία:
- Με τα κριτήρια του νέου προγράμματος αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ωφελουμένων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
- Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η διασφάλιση της συνέχισης εργασίας του προσωπικού του προγράμματος, καθόσον η πρότασή της για συγχρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει γίνε αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία.
Τις αντιρρήσεις της είχε διατυπώσει η ΚΕΔΕ και για τη διαφαινόμενη, τότε, κατεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, «καθώς θεωρεί ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διοίκησης του προγράμματος, υψηλό λειτουργικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες». Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί και στο επικείμενο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο τέλος Μαΐου.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 σε 102 δήμους της χώρας με εθνική χρηματοδότηση.
Σήμερα λειτουργούν 879 Δομές εξυπηρετώντας περίπου 76.085 ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται στα 3.673 άτομα.
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι κυρίως ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής βοήθειας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που διαβιούν μόνοι τους, είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι και έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους.
Να σημειωθεί ότι οι Δήμοι με δική τους πρωτοβουλία και με ίδιους πόρους προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες στο πρόγραμμα, ενώ, παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση της χρηματοδότησής του με ίδιους πόρους, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.