Άρθρο Localit 20 Ιουνίου, 2020

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, για την υλοποίηση δράσεων καθαρισμού και προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά

Σειρά ενεργειών και διήμερη δράση καθαρισμού και ενημέρωσης των επισκεπτών για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στο Μαραθώνα, θα διοργανώσει η Περιφέρεια Αττικής εντός του Ιουνίου, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν για την προστασία του, σε ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

 Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την συμβολή του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», του ΕΔΣΝΑ, εθελοντικών ομάδων, του ΕΟΑΝ, του Δήμου Μαραθώνα, του ΣΠΑΠ, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Ομάδων Δασοπροστασίας κ.α.

Επίσης αποφασίστηκε σειρά μέτρων μετά την ανησυχητική εικόνα που αποτύπωσε σε σχετικό έγγραφο το οποίο απέστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός για την κατάσταση που επικρατεί στο παραθαλάσσιο δάσος του Σχινιά τους θερινούς μήνες.

Μόνο τα Σαββατοκύριακα αναφέρει ο κ. Αυγερινός, οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 15.000. «Ένα ποσοστό εξ αυτών δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν ωρολογιακές βόμβες πρόκλησης πυρκαγιάς, την ίδια στιγμή που δε λειτουργεί το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία». Επίσης η επικινδυνότητα της κατάστασης αυξάνεται καθώς έχουν καταστραφεί εδώ και χρόνια οι μπάρες με συνέπεια οι λουόμενοι να εισέρχονται με τα οχήματά τους εντός του Εθνικού Πάρκου.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «αν και η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρμοδιότητα, δε θα αφήσει στο έλεος της τύχης του το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής». Επίσης κάλεσε τους συναρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να τις φέρουν σε πέρας να ζητήσουν συνδρομή είτε της Περιφέρειας είτε άλλων αρχών.

Στο μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με σημερινή επιστολή του προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σ. Κοκκινάκη, τον γενικό διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Α. Καλπαξίδη, τον διευθυντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Παπαγεωργίου και τον δασάρχη Καπανδριτίου Γ. Ζιάζιαρη, ζητά ακριβή ενημέρωση στα παρακάτω ερωτήματα:

– Ποια προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας έχουν ληφθεί

– Ποιες ενέργειες σχεδιάζονται από τις υπηρεσίες τους εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος

– Αν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη συνδρομής από άλλους φορείς για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της εν λόγω περιοχής

Στο πλαίσιο των δράσεων που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής:

– Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά

– Έγκαιρη και πλήρη πληροφόρηση των επισκεπτών για τη νομοθεσία και τους περιορισμούς στην περιοχή μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και ευκρινών πινακίδων

– Καθαρισμός και απομάκρυνση της ξερής βλάστησης και των υπολειμμάτων φυτοκομικών εργασιών (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για περιοχές Natura)

– Τοποθέτηση επιπλέον κάδων απορριμμάτων καθώς και η έγκαιρη και συχνή αποκομιδή τους

– Έλεγχος, συντήρηση και επιπλέον τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης

– Προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

– Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας

– Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών

– 24ώρη φύλαξη και εποπτεία της περιοχής

– Η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση των επισκεπτών για το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εφόσον έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση – διαβούλευση για τη μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα», ο…

Ενδιαφέρουν 23 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Η.Ν. Ψαρών: Πολύ σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Βολισσό και Πειραιά

Αναβαθμίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ηρωικής Νήσου Ψαρών με τη Βολισσό και τον Πειραιά καθώς…

Διεθνείς Σχέσεις 23 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
6η Έκθεση της Επιτροπής κατά Ρατσισμού και Μισαλλοδοξίας του ΣτΕ για την Ελλάδα