Άρθρο Localit 21 Φεβρουαρίου, 2013

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία εφαρμογής προγραμμάτων κουνουποκτονίας του 2013

ιός-νείλουΗ πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων κουνουποκτονίας για το 2013,  συζητήθηκε και αξιολογήθηκε αναλυτικά και κατά Περιφέρεια, σε ευρεία πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Υγείας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών, όπως η ελονοσία (επανεμφανίστηκε το 2009 μετά από το 1974) και ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Στη σύσκεψη που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 2013,  παρουσία του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου, συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Υγείας, Εσωτερικών, και εκπρόσωποι του γενικού  γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι όλων των Περιφερειαρχών, Δήμαρχοι και γενικοί διευθυντές Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.

Όπως σημειώθηκε, συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών και ειδικότερα των περισσότερο προβληματικών περιοχών λόγω εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας ή Ιού του Δυτικού Νείλου, (π.χ Ευρώτας, Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Αττική, κ.λ.π), έχουν ήδη προχωρήσει σε προκηρύξεις διαγωνισμών για την προμήθεια των κατάλληλων μέσων (βιοκτόνα και υπηρεσίες ψεκασμού), ώστε να γίνει δυνατή  η έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών (Μάρτιο – Απρίλιο) για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (προνύμφες).

Επισημάνθηκαν επίσης, ορισμένα προβλήματα καθυστερήσεων στην εφαρμογή των προγραμμάτων, λόγω διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, περιορισμένων πιστώσεων και καθυστερήσεων στις εγκρίσεις των προϋπολογισμών των Δήμων.

Τονίστηκε  ιδιαίτερα, η αναγκαιότητα συστηματικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση και του στόχου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για πλήρη εξάλειψη της ελονοσίας έως το 2015.

Τη σύσκεψη ενημέρωσαν διεξοδικά για τα επιδημιολογικά, εντομολογικά και χωροταξικά δεδομένα της χώρας μας, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και ανώτερα Διοικητικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την πρόσφατη ολοκλήρωση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει αναλάβει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και της εποπτείας εφαρμογής των προγραμμάτων, όπως και την υποχρέωση παροχής της οποιαδήποτε τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στις συναρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση της απουσίας σοβαρών επιπτώσεων από τους ψεκασμούς στη μελισσοτροφία.

Όπως είναι γνωστό, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η πρόληψη των νοσημάτων, που μεταδίδονται από διαβιβαστές, τα οποία εμφανίστηκαν την τελευταία τριετία και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Μάλτα, Πορτογαλία, Κροατία), αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας από ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων μετά από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία, οι οποίοι χθες το βράδυ αλλά και σήμερα…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από…