Τη τιμητική διάκριση της πόλης σε πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε το Έσσεν.
Περισσότερο από το 54% της επιφάνειας του Έσσεν δεν έχει οικοδομηθεί, η πόλη στην κοιλάδα του Ρουρ είναι η τρίτη πιο πράσινη της Γερμανίας.
Η πόλη του Έσσεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεν ήταν πάντα έτσι. Στην εξέδρα που στέκεται ο επισκέπτης, βρισκόταν άλλοτε το “πλυντήριο του άνθρακα” του ορυχείου Τσολβεράιν –που ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα στον κόσμο και που σήμερα περιλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Το κτίριο χρησιμοποιείτο για να διαχωρίζεται ο άνθρακας που εξορυσσόταν από τις άχρηστες πέτρες. Σε άλλα σημεία της πόλης, πύργοι εξόρυξης πολλών άλλων ορυχείων ήσαν σε πλήρη λειτουργία με τον καπνό να βγαίνει από πολλές καμινάδες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Έσσεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρακα και τον χάλυβα.
“Το Έσσεν, πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι ένα πολεοδομικό όραμα”, δήλωσε η υπεύθυνη για το περιβάλλον της πόλης. Δεν είναι μόνο το πράσινο αλλά και το γαλάζιο που έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη διάκριση αυτή. “Παραδίδουμε τον ποταμό στον πληθυσμό”, εξηγεί η Σιμόνε Ρασκόμπ μιλώντας για τον ποταμό Έμσερ. Με τη βιομηχανοποίηση, ο Έμσερ έγινε ένας ποταμός λυμάτων– με συνέπεια κανείς να μην θέλει να πλησιάσει τις όχθες του. Σήμερα, έναντι μερικών εκατομμυρίων ευρώ, ο ποταμός επέστρεψε σε φυσική κατάσταση και τα λύματα μεταφέρονται μέσω υπόγειων αγωγών. Όσον αφορά τον παρακείμενο ποταμό Ρουρ, που είναι η αρτηρία της περιοχής, η ποιότητα του νερού του θα επιτρέπει σύντομα την κολύμβηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ