Άρθρο Localit 17 Μαρτίου, 2023

Εργαστήριο «Παραδοσιακής Οικοδομικής της Πέτρας» στην Κόνιτσα

Εξαήμερο εργαστήριο «Παραδοσιακής Οικοδομικής της Πέτρας»- (“StoneMasonryWorkshop”), διοργανώνει στην Κόνιτσα, από τις 18 έως τις 23 Μαρτίου, το ερευνητικό εργαστήριο CRISIS του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι και τον Δήμο Κόνιτσας, στο πλαίσιο του έργου «STONE ART – Ανάπτυξη του Θεματικού Πολιτιστικού Τουρισμού μέσω της Διαφύλαξης της Οικοδομικής Τέχνης της Πέτρας».

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες από τους κλάδους της αρχιτεκτονικής, της αρχαιολογίας, της ανθρωπολογίας και εν γένει σε ερευνητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ασχολούνται με την παραδοσιακή οικοδομική της πέτρινης δόμησης.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει:

  • Διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, της ανθρωπολογίας και της ιστορίας της τέχνης.
  • Πρακτική εξάσκηση σε κοινόχρηστο χώρο βόρεια της εισόδου της Οικίας Χουσεΐν Σίσκο υπό την καθοδήγηση έμπειρων τεχνιτών από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και της Ηπείρου.
  • Καθοδηγούμενη περιήγηση σε επιλεγμένα μνημεία και τοπόσημα της πόλης της Κόνιτσας όπως ο ναός του Αγίου Νικολάου, η Οικία της Χάμκως, το τζαμί της κάτω Κόνιτσας και το γεφύρι.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην μαστορική τέχνη της πέτρας με διαγωνισμούς και βιωματικά δρώμενα για παιδιά.

Στόχος της υλοποίησης του εργαστηρίου είναι η διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς ποικίλων περιοχών της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας. Βασικοί άξονες του εργαστηρίου είναι η διεπιστημονική προσέγγιση της λιθοτεχνίας μέσω των διαλέξεων, η επαφή με την ιστορική σημασία της Κόνιτσας και των μνημείων της, καθώς και η πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων μέσω της άσκησης στο πεδίο. Η ενεργή αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με τους τεχνίτες-εκπαιδευτές, τους προσκεκλημένους ομιλητές, τους οργανωτές και τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου εξασφαλίζει μια κρίσιμη και σημαντική ανταλλαγή γνώσης και συμβάλλει στη βιωσιμότητα της τέχνης της πέτρας στις επόμενες γενιές.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
30.000 m³ νερού ημερησίως για άρδευση εξασφαλίζει ο δήμος Ηρακλείου με τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων

Ξεκινά το έργο τριτοβάθμιας επεξεργασίας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ηρακλείου και αξιοποίηση της εκροής για…

Ενδιαφέρουν 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ψηφοδέλτιο της αυτοδιοικητικής παράταξης “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”

Το ψηφοδέλτιο της αυτοδιοικητικής παράταξης “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” ανακοίνωσε ο επικεφαλής της δήμαρχος Αμπελοκήπων –…

Ενδιαφέρουν 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Ξεκινούν τα μαθήματα Γερμανικών και Ισπανικών στο Δημοτικό Κέντρο Μελέτης

Αύριο Τρίτη 27 Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσουν τα μαθήματα εκμάθησης Γερμανικών και Ισπανικών για ενήλικες,…