Δύο σημαντικά έργα υποδομής χρηματοδοτούμενα στο ένα μέρος τους από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP) και στο άλλο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοίνωσε σήμερα από την Καβάλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης που θα μεταφέρει νερό από την Καβάλα στους ορεινούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων (πρώην δήμος Φιλίππων) δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι περιοχές αυτές και την κατασκευή δύο ταμιευτήρων που θα εξασφαλίσει υδατική επάρκεια καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου για την άρδευση της περιοχής του κάμπου των Φιλίππων.
Ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε νωρίς το πρωί το δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, και στη συνέχεια είχε συνάντηση εργασίας με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΚ, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά του υπουργείου με τους οποίους συζήτησε τεχνικά θέματα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των έργων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός υπογράμμισε: (Κλείνοντας ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων) «καταλήξαμε στην ιδέα να διερευνήσουμε την παροχή ισχυρών αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η υλοποίηση δύο σημαντικών έργων που ήδη βρίσκονται σε επίπεδο προχωρημένων μελετών και πρέπει να επικαιροποιηθούν. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει στην περιοχή της Καβάλας διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων, οπότε έτσι θα δοθεί οριστική λύση στην παροχή νερού σε οικισμούς του δήμου βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων».
Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι συστήνεται άμεσα τεχνική ομάδα εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλους τους επιστημονικούς συμβουλευτικούς φορείς, προκειμένου να αναλάβει τον πλήρη συντονισμό της ωρίμασης των έργων, ενώ η συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα συνυπογραφούν σ’ ένα πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία, τον δήμο, την περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Έχει οριστικοποιηθεί η όδευση του ΤΑΡ στους Φιλίππους
Αναφορικά με το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή των Φιλίππων και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το έργο εκεί, υπογράμμισε: «Μελετήσαμε πολύ διεξοδικά το όλο θέμα για περίπου έξι μήνες και λάβαμε υπόψη όλες τις ανησυχίες, όπως είχαν διατυπωθεί, για τον αρχαιολογικό χώρο, για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, για την πιθανή επίπτωση στο υδάτινο δυναμικό της περιοχής, για την προοπτική αστικής επέκτασης, για τη διαφύλαξη της τύρφης και πολλά άλλα. Κάναμε διεξοδικές μελέτες με τη συνδρομή του ΤΕΕ και κάναμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην υφιστάμενη όδευση, ώστε να μην υπάρξει κανένας απολύτως αντίκτυπος σε όλα τα παραπάνω θέματα. Κάναμε αλλαγές που προστατεύουν τον αρχαιολογικό χώρο, μετακινήσαμε τον αγωγό, ώστε να διαφυλάξουμε την τύρφη, επιφέραμε τεχνικές αλλαγές στον ίδιο τον αγωγό καθώς θα έχει διπλάσιο πάχος για να μην επηρεάσει οποιαδήποτε αστική επέκταση. Αλλαγές που έλαβαν υπόψη τους όλες τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί. Υπό αυτούς τους όρους έχει οριστικοποιηθεί η όδευση και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».
Αξιολόγηση και τεχνικά κλιμάκια
Ερωτηθείς για την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων και τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός επισήμανε: «Η πρόθεσή μας είναι να κλείσουνε μέχρι τέλος της εβδομάδας τη συμφωνία που αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, προκειμένου στις 21 Μαΐου που είναι το επόμενο Eurogroup αυτή η συμφωνία να έχει λάβει την έγκριση του συμβουλίου».
Η δήμαρχος σε δηλώσεις της ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση των έργων, τα οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά για τους κατοίκους που διαβιούν στις ορεινές περιοχές, καθώς θα τους εξασφαλίσει επάρκεια υγιεινού πόσιμου νερού από τις πηγές που υδροδοτείται και η πόλη της Καβάλας. Επίσης, σημείωσε, ότι τα έργα κατασκευής του αγωγού θα προχωρήσουν σχεδόν παράλληλα με τα έργα για τη δημιουργία του νέου δικτύου ύδρευσης της περιοχής των Φιλίππων που είναι ζωτικής σημασίας για όλους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ