Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η ομάδα του έργου LIFE Grin με θέμα το ρόλο των χώρων αστικού πρασίνου την εποχή της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.
Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι εννιά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν τους χώρους αστικού πρασίνου ως σημαντικά μέσα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Επίσης έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί θετικά η αντίληψη τους για τους χώρους αστικού πρασίνου ως μέσο βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας έπειτα (Μάρτιος 2020) από την επιβολή της καραντίνας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19. Παράλληλα οκτώ στους δέκα θεωρεί ασφαλή την παραμονή του σε χώρους αστικού πρασίνου ως προς την μετάδοση της πανδημίας.
Σε μία ερώτηση διλλήματος μεταξύ δύο επιλογών, οι οποίες υποθετικά θα προσφέρονταν δωρεάν στους πολίτες για κάθε μήνα διάρκειας της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, οι πολίτες κατά μεγάλη πλειοψηφία επέλεξαν την «πρόσβαση τους στους χώρους αστικού πρασίνου» έναντι της «δωρεάν χρήσης Internet κατ’ οίκον».
Τα ευρήματα εν γένει της έρευνας αναδεικνύουν τη μέγιστη σημασία των χώρων αστικού πρασίνου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε μία περίοδο κλιματικών κρίσεων και κρίσεων της δημόσιας υγείας, ένα υγιές και πράσινο αστικό περιβάλλον μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για την αποφυγή και μετριασμό διαφορετικών προκλήσεων και επιπτώσεων, καθώς και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των αστικών οικοσυστημάτων.
Σε ότι αφορά το έργο LIFEGrIn (Προώθηση της Ενσωμάτωσης Πρασίνων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη Βελτίωση της Διακυβέρνησης σε Σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις (LIFE17GIC_GR_000029) υποστηρίζει την ενσωμάτωση των αστικών χώρων πρασίνου στον αστικό σχεδιασμό, για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στις πόλεις.
Το έργο εστιάζει πιλοτικά σε δύο δήμους (Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης)και στοχεύει στην περαιτέρω εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε ευρύτερη εθνική και ΕΕ κλίμακα, ώστε να προωθήσει την έννοια των χώρων αστικού πρασίνου. Αυτό σημαίνει τη θεώρηση αυτών των χώρων όχι ως απομονωμένες μονάδες, αλλά ως ζωτικά στοιχεία του αστικού τοπίου με τη δική τους συνεισφορά στους στόχους της βιωσιμότητας, της προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα LIFEGrIn θα συνεχίσει να ερευνά και αποτιμά την κοινωνικό-οικονομική σημασία των χώρων αστικού πρασίνου από την οπτική τόσο των οικοσυστημικών υπηρεσιών, όσο και της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Καθ ’ όλη τη διάρκεια του έργου τα αποτελέσματα θα επικοινωνούνται σε ειδικούς και εμπειρογνώμονες, ώστε να συνεισφέρουν στον σχεδιασμό υγιών και ασφαλών δήμων.
Τα εκτεταμένα αποτελέσματα αυτής της έρευνας καθώς και τα υπόλοιπα παραδοτέα του έργου θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου (www.lifegrin.gr).