Προσφορές από 7 διαγωνιζόμενους είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα υπεβλήθησαν για τον διαγωνισμό της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια) . Είχαν προηγηθεί στις 22 και 24 Ιανουαρίου οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων του Γραμματικού και της Κερατέας.
Ειδικότερα, στο διαγωνισμό υπέβαλλαν προσφορές 7 συνολικά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τις :
Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE
Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη φάση αυτή κατατίθενται μόνο τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό, και θα ακολουθήσει η β’ φάση με τη διενέργεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και τέλος η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος διαγωνισμός για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής (Φυλή).
Σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου στα Λιόσια :
– Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 400.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
– Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού. Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικείμενη κατασκευή των εργοστασίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΠΟΕ ΟΤΑ, κατοίκους, δημοτικές αρχές και φορείς των περιοχών.
Στο μεταξύ, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς τον ΕΔΣΝΑ εκφράζει τη στήριξή της στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι «τα έργα αυτά είναι σημαντικά, τόσο από πλευράς συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων του ΠΕΠ Αττικής. Ως εκ τούτου η δημοπράτηση και συμβασιοποίησή τους πριν από το τέλος του 2013 επείγει, ώστε να μην απολεσθούν τα σχετικά κονδύλια και η Αττική να αποκτήσει σύγχρονες μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, επιλύοντας έτσι το οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα».