24 Σεπτεμβρίου, 2021

Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ – Η ΚΕΔΕ ζητά επαναφορά του μέτρου επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου και αξιοποίηση από τους δήμους της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών

Η επαναφορά του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους δήμους της χώρας ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ.

 

Επαναφορά του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου

 

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων σε ιστορικά υψηλά στη χώρα μας, τους τελευταίους μήνες, επηρέασαν άμεσα το κόστος για το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο. Παράλληλα, τεράστιο ζήτημα υφίσταται πλέον και με τις τιμές των ζωοτροφών που είναι απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους.

Τη διαπίστωση αυτή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Τζιαχρήστας, δημοτικός σύμβουλος Δομοκού, κατά την εισαγωγή του στο θέμα.

Ο  κ. Τζιαχρήστας, σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχειά της Eurostat, το κόστος των καυσίμων σε άλλα κράτη της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.) αποτελεί μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ενώ αντιθέτως στη χώρα μας το ποσοστό εκτινάσσεται περίπου στο 10% και οφείλεται στον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

«Αποτέλεσμα αυτού, συμπλήρωσε, είναι οι γεωργικές και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξάντλησης, το εισόδημα των αγροτών έχει κυριολεκτικά συνθλιβεί και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζιαχρήστας το έτος 2014 το υπολογισθέν ποσό επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε 239.868 δικαιούχους αγρότες ανήλθε σε 32.882.639,40 € και το 2015 ήταν 90.258.786,866€ για 443.221 δικαιούχους.

Ωστόσο το 2016 η επιστροφή του ΕΦΚ του 2016, προϋπολογισμού 80-90 εκ. ευρώ, ποτέ δεν έγινε και τη δικαιούνται ακόμη και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ζητά την λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα:

  • την άμεση επαναθέσπιση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή τουλάχιστον την θέσπιση μειωμένης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εφαρμόζοντας πιστά την Οδηγία 2003/96/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • την επανεξέταση και αποπληρωμή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου 2016 στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους η οποία ενώ είχε θεσμοθετηθεί και προϋπολογιστεί, μέχρι σήμερα δεν τους έχει αποδοθεί.

 

Aξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους δήμους

Η ΚΕΔΕ μέσω της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης επαναφέρει το ζήτημα της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους δήμους. Το θέμα καθίσταται  όλο και πιο επίκαιρο, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά αγροτών και κτηνοτρόφων προσπαθεί να ανασυνταχθεί σε σύγχρονα συλλογικά σχήµατα και διεκδικεί ξανά θέση στα παραγωγικά κέντρα της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

«Πρόκειται για έναν πλούτο που δύσκολα µπορούν να ξαναχτίσουν πλέον οι τοπικές κοινότητες και που θα ήταν πολύτιμος στην προσπάθεια ανασύνταξης της αγροτικής παραγωγής» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Τζιαχρήστας.

 

«Ωστόσο, είπε,  η διαχείριση των τελευταίων ετών και το «κενό» στο νόµο που επικαλείται η δηµόσια διοίκηση έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται µεταβιβάσεις της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών με συµβολικό αντίτιµο σε ανθρώπους άσχετους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, οδηγώντας έτσι στην εξαφάνιση από τις αγροτικές κοινότητες του πλούτου στον οποίον είχαν επενδύσει δύο και τρεις γενιές πίσω αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ καταδικάζει κτίρια, αποθήκες, εγκαταστάσεις συντήρησης νωπών οπωροκηπευτικών, εκκοκκιστήρια, ψυκτικές εγκαταστάσεις, γραφεία, αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό, οικόπεδα, σιλό, γεφυροπλάστιγγες, clark, κ.λπ. στην πλήρη εγκατάλειψη και τη σταδιακή κατάρρευσή τους».

 

Η  Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ κατέληξε στο εξής αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ:

 

  • Να μεταβιβαστεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τουλάχιστον μέρος της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών στους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς αγροτικούς και κτηνοτροφικούς παράγοντες (νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους, ομάδες παραγωγών, κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών, θα αποφευχθεί η υποτίµηση του πλούτου τους και η μεταπώλησή τους με εξευτελιστικούς όρους ενώ θα δοθούν κίνητρα στην τοπική κοινωνία για ανάπτυξη.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ, με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ,  ζητά από το ΥπΑΑΤ την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών στο Πρόγραμμα Σχέδιο Βελτίωσης, αντλώντας χρηματοδότηση από άλλα μέτρα και υπομέτρα που δεν έχουν απορροφηθεί.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν δια ζώσης εκτός του προέδρου Δ. Τζιαχρήστα οι: Γ. Καραγιάννης γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ,

Β. Τσιάκος, αντιπρόεδρος και δήμαρχος Καρδίτσας, Ι. Ταταράκης, δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Μ. Πλιάκος, δήμαρχος Ζίτσας και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Πέλλας Ευ. Καστερίδης, Βοΐου Δ. Κοσμίδης, Ορχομενού Ι. Νταβαλούμης, Λοκρών Ν. Λιόλιος, Αλεξανδρούπολης Δ. Κολγιώνης, Εδέσσης Μ. Σαμλίδης, και ο Α. Κανταράς εμπειρογνώμονας.

 

Μέσω τηλεδιάσκεψης  συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης,  οι δήμαρχοι Άργους Ορεστικού Π. Κεπαπτσόγλου, Ευρώτα Δ. Βέρδος, Τροιζηνίας Σπ. Πολλάλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κιλελέρ Αλ. Χονδρονάσιος, Εορδαίας Αθ. Τερζοπούλου, Ήλιδας Β. Παπαδόπουλος, Ιεράπετρας Αργ. Πανταζής, Σοφάδων Χ. Παπαδόπουλος, Ήλιδας Αθ. Γεωργόπουλος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Newsletter (middle) ... 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Δήμα για την πλατφόρμα του τέλους επιτηδεύματος και την επιτάχυνση απόδοσης των πόρων στους δήμους

Η άμεση ομαλοποίηση της λειτουργίας της πλατφόρμας για τις δηλώσεις του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και…

Newsletter (top) ... 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και του υφυπουργού Β. Σπανάκη

Συζήτηση για το τέλος ταφής και ανακύκλωση παρουσία του γενικού  γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ…

Newsletter (Bottom) ... 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΔΕ για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Πορταριάς Βασίλη Κοντορίζου

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης εκφράζουν τη…