Άρθρο Localit 12 Φεβρουαρίου, 2014

Επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από συνδικάτα και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη

indexΤην παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο  Martin Schulz είκοσι συνδικάτα , οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης προκειμένου  να συντάξει έκθεση “για  την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα που έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ”.

Η επιστολή καταγράφει και τεκμηριώνει σειρά  σοβαρών παραβιάσεων του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από το 2010 που υποβλήθηκε στα οικονομικά προγράμματα της Τρόικας.

Στους  υπογράφοντες περιλαμβάνεται και η ΠΟΕ-ΟΤΑ που εκπροσωπεί 75 χιλιάδες εργαζόμενους στους ελληνικούς δήμους και το βελγικό συνδικάτοCNE που εκπροσωπεί 167 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί 30 τμήματα σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η επιστολή στάλθηκε την Τετάρτη, ακριβώς επειδή αυτή την εβδομάδα, οι Έλληνες υπουργοί περνούν από ακροάσεις σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Οι οργανώσεις που υπογράφουν καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να εκπονήσει έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως έκανε στην περίπτωση της Ουγγαρίας, με σκοπό να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε  η ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για όλες αυτές τις παραβάσεις».

Ως  πιο σημαντικές παραβιάσεις τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούν όσες «σχετίζονται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 1), το δικαίωμα στην ακεραιότητα του ατόμου (άρθρο 3), την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 4), την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης (άρθρο 11), την ελευθερία του συνέρχεσθαι (άρθρο 12), το δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 14), τη μη διάκριση (άρθρο 21), το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και δράσης (άρθρο 28), την προστασία σε περίπτωση αδικαιολόγητης απόλυσης (άρθρο 30), τις δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας (άρθρο 31), την προστασία της υγείας (άρθρο 35)» .

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις εξουσίες του για να διερευνήσει τις παραβιάσεις και να ξεκινήσει μια διαδικασία με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. Η επιστολή μας παρέχει μια στέρεα βάση για να γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν δύσκολο να βρούμε έστω και ένα άρθρο του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων που να μη παραβιάζεται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση των   Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι αυτό το μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους; Ποια χώρα έχει σειρά για να δει τέτοια φαινόμενα; Όταν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες παραβιάσεις, η αδράνεια σημαίνει συνενοχή. Η Ευρωβουλή πρέπει να δράσει έστω και την τελευταία στιγμή και πει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δε μπορούν να θυσιάζονται για κανένα λόγο. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί» είπε ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο Renaud Vivien, γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους (CADTM) είπε: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα θυσιάζονται στο όνομα της αποπληρωμής ενός παράνομου χρέους που όλο και αυξάνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις βίαιες περικοπές. Είναι επείγον να γίνει έλεγχος του χρέους από τον ελληνικό λαό και ακυρωθεί χωρίς όρους το κομμάτι που θα αποδειχθεί παράνομο».

Υπογράφοντες:

Ευρωπαϊκής Ένωση για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AEDH)
Βελγική  Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ευρωπαϊκό Δίκτυο της Attac
Attac Αυστρίας
Attac Γαλλίας
Attac Ελλάδας
Attac Ουγγαρίας
Attac Ιρλανδίας
CADTM Ευρώπης
CNE-CSC, Εθνική Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Βέλγιο
Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Εταιρειών (CEO)
Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA)
Forum per una Nuova Finanza Pubblica e Sociale – Ιταλία
Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα
Platform Stop Racisme en Uitsluiting – Ολλανδία
Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda (PACD) – Ισπανία
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ)
Διεθνικό Ινστιτούτο (ΤΝΙ)
Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ  (ΣΕΕΥΑΘ)
Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑΑ)
War on Want – Ηνωμένο Βασίλειο

Υποστηρίζετε από:
– Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται – Βρυξέλλες
– Real Democracy Now Berlin / GR

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη μεταστέγαση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Ιωαννιτών από το υπουργείο Εσωτερικών για…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

Ανοικτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια, για την εορταστική περίοδο, στις επτά Δημοτικές Ενότητες της πόλης,…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση του καιρού από σήμερα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά όλης της χώρας, καθώς και…