Άρθρο Localit 19 Μαΐου, 2015

Επίκαιρη ερώτηση Ν. Κακλαμάνη για το Ισλαμικό Τέμενος στο Βοτανικό

nikhtas kaklamanisΤο θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό βρίσκεται στο επίκεντρο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκητας Κακακλαμάνης. Στην ερώτηση που κατέθεσε υποστηρίζει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει δημιουργούν προβλήματα τα οποία πλήττουν τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών, ενώ αντιπροτείνει να εξεταστεί η λύση της ανέγερσης του Τεμένους στο Σχιστό. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, στον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών Γιώργο Σταθάκη και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ειδικότερα στην ερώτηση του Ν. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα του δήμου Αθηναίων και να εξασφαλιστεί ο χώρος πρασίνου, που του ανήκει, στην περιοχή του Ελαιώνα, καθώς και αν εγγυώνται ότι η ανέγερση και η λειτουργία του τεμένους στην καρδιά της Αθήνας, δεν θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα. Επιπλέον  ρωτά για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προωθεί τη λύση του Σχιστού, ενώ ζητεί να ενημερωθεί αν υπάρχουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους στην Αττική αν θα ανοίξει η Σχολή της Χάλκης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Η δημιουργία του Τεμένους προβλέπεται από νόμο του κράτους και ο Δήμος Αθηναίων εμπλέκεται στην εφαρμογή του, επειδή το Τέμενος χωροθετείται σε έκταση που προορίζεται για χώρο πρασίνου του Δήμου, στο Βοτανικό.

Μία πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, -το 2009 επί δημαρχίας μου-, ήταν ως προς το μέγεθος του Τεμένους, το οποίο μειώθηκε, από τα 2.000 τμ, περίπου στα 850 τμ, με την υποχρέωση δημιουργίας κι άλλου Τεμένους, σε άλλη περιοχή, εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Η χωροθέτηση, όμως, του Τεμένους στο Βοτανικό επαναφέρει το θέμα του Ναυτικού Οχυρού (έκταση 120 στρ.), το οποίο αποτελεί για το Δήμο Αθηναίων σοβαρό πρόβλημα, ως προς την υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Ελαιώνα.

H υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού και κυρίως η διάνοιξη του οδικού δικτύου στην περίμετρο του, είναι σημαντικά για την αναβάθμιση του Ελαιώνα και κρίσιμα για την υλοποίηση του Προγράμματος «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικός – Α. Αλεξάνδρας.

Μετά την πολεοδόμηση της περιοχής Ελαιώνα το 1995, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πήρε γνωμοδότηση, η οποία αναφέρει ότι με Πολεοδομικό Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι δυνατόν να τίθενται περιορισμοί ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις, σε εδαφική έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως Ναυτικό Οχυρό.

Με την από 31/8/2009 Προγραμματική Σύμβαση ο Δήμος Αθηναίων,  διεκδικώντας το συνολικό αποχαρακτηρισμό του χώρου του Ναυτικού Οχυρού, πετυχαίνει:

α) Να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την υποχρέωση, να προβεί στην τροποποίηση των ορίων ναυτικού οχυρού Βοτανικού, που ορίστηκαν με το από 6-7-2002 Π.Δ. (ΦΕΚ Α 202/29-8-2002) με αποχαρακτηρισμό του Ναυτικού οχυρού σε αυτοτελές ακίνητο, εμβαδού περίπου 17 στρεμμάτων.

β) Να αναλάβει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου την υποχρέωση, να παραχωρήσει, κατά χρήση, στο Δήμο Αθηναίων, τα 17 αυτά στρέμματα.

γ) Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την σύνταξη των μελετών του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα αναλαμβάνει την διαμόρφωση 11 στρ. που δεν εντάσσονται στην λειτουργία του Τεμένους, ενώ η υπόλοιπη έκταση των 6 στρ. θα διαμορφωθεί, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σαν περιβάλλον χώρος του Τεμένους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες ουσιαστικά θίχθηκαν τα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων γιατί:

α) Η έκταση για το Ισλαμικό Τέμενος δεν παραχωρείται στο Δήμο Αθηναίων.

β) Δεν προβλέπεται πουθενά άρση του χαρακτηρισμού του Ναυτικού Οχυρού.

γ) Ο συντελεστής δόμησης (0,1) με κάλυψη 5%, που έχει ο Δήμος Αθηναίων στο Κοινόχρηστο Πράσινο του Ελαιώνα, μπορούσε να αξιοποιηθεί για κάλυψη κοινωφελών αναγκών (πολιτιστικά κτήρια, κτίρια εκπαίδευσης, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας) ή για χρήσεις που αποφέρουν έσοδα στον Δήμο (εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού). Με την προσθήκη των θρησκευτικών χώρων ο Δήμος στην ουσία χάνει συντελεστή και εκτάσεις για χρήση που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του και έχει ήδη καλυφθεί ως ανάγκη με το Π.Δ. του 1995.

Ο Δήμος της Αθήνας, οι πολίτες αυτής της πόλης πλήττονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά ευάλωτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επειδή όμως δεν δυνατόν να μην υπάρχει επίσημος χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους μετανάστες, είτε αυτοί ζουν νόμιμα στη χώρα μας, είτε όχι, ως Δήμαρχος είχα έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής για την παραχώρηση 100 στρεμμάτων, εκτός του οικιστικού ιστού του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Σχιστού, στην οποία έκταση θα δημιουργούνταν εκτός από το Τέμενος και μουσουλμανικό νεκροταφείο, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Αττική.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

– Σε τι ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων και να εξασφαλιστεί ο χώρος πρασίνου, που του ανήκει, στην περιοχή του Ελαιώνα;

– Εγγυάσθε, ότι η ανέγερση και η λειτουργία του Τεμένους στην καρδιά της Αθήνας, δεν θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα;

– Αν, σύμφωνα με το σχέδιο της διπλής ανάπλασης ολοκληρωθεί στην περιοχή η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, πως θα διασφαλιστεί η ευταξία και η ασφάλεια στην περιοχή, κατά την ταυτόχρονη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων και θρησκευτικών τελετών των μουσουλμάνων;

– Γιατί η κυβέρνηση, διά των αρμόδιων Υπουργών της, δεν προωθεί τη λύση του Σχιστού;

–  Υπάρχουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους στην Αττική, εκείνη θα ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης;

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…