Οι αλλαγές που προβλέπονται σχετικά με τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών δεν προκύπτουν με βάση τεκμηριωμένες ανάγκες, αλλά σύμφωνα βάση τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει θέσει η τρόικα. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος) στη σχετική έκθεση γνωμοδότησης που έχει συντάξει.
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «οι καταργήσεις φορέων και οργανισμών του δημοσίου έχουν τεθεί ως όρος για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από την τρόικα και επιχειρείται να υλοποιηθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση στη βάση μιας μεθοδολογικά ανεπαρκούς διαδικασίας, χωρίς να τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα της κατάργησης και να εκτιμάται το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών συνεπειών».
Η ΟΚΕ αν και συμφωνεί ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των δομών του δημόσιου τομέα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο ανασχεδιασμός των δομών της ελληνικής διοίκησης απαιτείται να γίνει ολοκληρωμένα με βάση ένα ευρύτερο και συνολικό σχέδιο (master plan) «διοικητικής αρχιτεκτονικής» όπου μεταξύ άλλων θα κατανεμηθούν ορθολογικά οι αρμοδιότητες και θα καταγραφούν οι μεταξύ τους συμπληρωματικότητες, τόσο εντός όσο και μεταξύ πεδίων πολιτικής.
Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων που επιχειρείται μέσα από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, η ΟΚΕ αναφέρει είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κριτήρια τα οποία θα μετατρέψουν την αξιολόγηση σε μια ουσιαστική διαδικασία. Όπως αναφέρει τα σχετικά κριτήρια για να αποδώσουν καρπούς δεν πρέπει να γίνονται μονομερώς, αλλά προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στον κάθε φορέα. Ως προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών κριτηρίων θέτει τα εξής:
- συστηματοποίηση των βασικών παραγωγικών διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα,
- καθορισμό των επιδιωκόμενων από κάθε διαδικασία αποτελεσμάτων σε μακροπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και τρέχον επίπεδο
- προσδιορισμό ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών βάσει των οποίων θα αποτιμάται το επιτευχθέν αποτέλεσμα ανά πεδίο δραστηριοτήτων και ανά χρονική περίοδο
- προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων που μπορούν να αποτιμηθούν με βάση τους τεθέντες δείκτες,
- περιγραφή των θέσεων εργασίας και η σύνδεση των καθηκόντων με τις διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της ΟΚΕ θα πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολό τους και να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις που αφορούν στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις νομικών.
Αναλυτικά η έκθεση αξιολόγησης