Να κερδίσει το στοίχημα, «φρενάροντας» τις καταστροφικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, επιχειρεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που, σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, εντατικοποιεί τις διαδικασίες λειτουργίας της πρώτης, στην Ελλάδα, Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στη Νικήτη Χαλκιδικής, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος
«Στόχος μας είναι η πλήρης κάλυψη (100%) των αναγκών των δύο δήμων σε δημοτικά κτήρια (δημαρχιακά καταστήματα, σχολικά κτήρια), δημοτικά νομικά πρόσωπα (παιδικοί σταθμοί, κολυμβητήριο, ΚΔΑΠ, Κ.Α.Π.Η., αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.) και τον δημόσιο φωτισμό οδών και πλατειών» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης_Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Η ενέργεια που θα παράγει η ενεργειακή κοινότητα των δύο συνεργαζόμενων δήμων (Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας), με διάθεση κεφαλαίου σε πόρους και τεχνογνωσία, από πλευράς του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και εκτάσεις από την πλευρά του δήμου Σιθωνίας, θα καλύπτει τις ανάγκες τους καθώς επίσης και όλων των δημοτικών υπηρεσιών και οργανισμών που έως σήμερα καταναλώνουν περί τις 18 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, με κόστος για τους δύο ΟΤΑ πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες του δήμου Νεάπολης-Συκεών φτάνουν τα 9.5 GWh, με αυτές του δήμου Σιθωνίας να είναι εφάμιλλες.
Στόχος, είναι με την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου έργου, το οποίο θα προχωρήσει με έναρξη παραγωγής ενέργειας σε τρεις φάσεις, από το 2023 έως το 2025, να καλύπτονται στο 100% οι ανάγκες και των δύο δήμων.
Ήδη για το πρώτο 6μηνο του 2022 οι συνολικές ανάγκες για τους δύο δήμους σε ενέργεια (δημοτικά κτήρια, εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, ΔΕΥΑ και δημοτικός φωτισμός) ξεπέρασαν τις 8 GWh (γιγαβατώρες) με κόστος πάνω από 2,5 εκατ.ευρώ, παρά την μερική αντικατάσταση λαμπτήρων με LED που έχει προηγηθεί τα προηγούμενα έτη.
Βαθμός δυσκολίας για τη συμμετοχή κάποιου δήμου στην κοινότητα κατέστη σαφές, κατά τη διευρυμένη σύσκεψη, ότι δεν υπάρχει, δεν απαιτείται να είναι οικονομικά εύρωστος και μπορεί να συμμετάσχει ακόμα και μόνον διαθέτοντας εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Με τον τρόπο αυτό, εν δυνάμει μέτοχοι σε μία κοινότητα μπορούν να γίνουν όλοι οι δήμοι της χώρας.
Η επένδυση σύμφωνα με την εκτίμηση της μελέτης θα φτάσει τα 8,5 εκατ. ευρώ με πλήρη απόσβεση σε τρία έως τέσσερα έτη.