Εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων και ενημερωτικών δράσεων για τη συμμόρφωση των δήμων με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων τους, λόγω της ανοδικής τάσης των εργατικών ατυχημάτων στις δραστηριότητες των δήμων, προαναγγέλλει με έγγραφό του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που απεστάλη στους δήμους της χώρας.
Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των εργατικών ατυχημάτων που αναγγέλλονται από τους δήμους στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΑΥΕ), κατά την τελευταία διετία καταγράφεται ανοδική τάση ως προς το συνολικό αριθμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκ φύσεως αυξημένη επικινδυνότητα βασικών δραστηριοτήτων των δήμων, όπως είναι η καθαριότητα, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων, η συντήρηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ά., επιβάλλουν
την ενίσχυση των δράσεων για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, τόσο εκ μέρους των δήμων, όσο και από τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».
Τα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, αφορούν ως επί το πλείστον σε εργαζόμενους του τομέα καθαριότητας.
Ειδικότερα δε, τα σοβαρά και μη-παθολογικής αιτιολογίας θανατηφόρα ατυχήματα αφορούν εργάτες αποκομιδής – συνοδούς απορριμματοφόρων οχημάτων που υπέστησαν το ατύχημα είτε λόγω πτώσης από τους βατήρες του πίσω μέρους των εν κινήσει οχημάτων, είτε, εξ’ αιτίας του ανεπαρκούς οπτικού πεδίου του οδηγού, κτυπήθηκαν από τα ίδια τα οχήματα κατά την όπισθεν κίνηση.
Βασικές υλικές παράμετροι των εν λόγω συμβάντων ήταν, κατά περίπτωση, η μη λειτουργία του «κόφτη» ταχύτητας, του συστήματος παρεμπόδισης της όπισθεν κίνησης του οχήματος με συνοδούς εποχούμενους στους βατήρες και
της κάμερας επισκόπησης του χώρου φόρτωσης, στις περιπτώσεις όπου αυτή υπήρχε.
Το ΣΕΠΕ τονίζει επίσης ότι για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των απορριμματοφόρων έχουν εφαρμογή και οι τεχνικές οδηγίες της παρ. 5 του Άρθρου 3 (Παράρτημα Ι) της Κ.Υ.Α. Αριθ. Οικ. 114218/27-10-1997 «Κατάρτιση πλαισίου προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» (ΦΕΚ 1016 Β΄) των Υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υγείας.
Σχετικά με τα ζητήματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους δήμους υπενθυμίζεται ότι, το ΣΕΠΕ, πέραν των τακτικών ελέγχων και των ελέγχων κατόπιν αναγγελίας εργατικού ατυχήματος ή καταγγελίας εργαζομένου ή συλλογικού φορέα, με αφορμή θανατηφόρα
ατυχήματα που συνέβησαν το 2009-2010, σχεδίασε και υλοποίησε στοχευμένα προγράμματα ελέγχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων το β΄ εξάμηνο του 2011 και το α΄ του 2012.
Τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.
Επίσης το ΣΕΠΕ ζητά τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση των δήμων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας και Ιατρού Εργασίας στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, παραθέτει τις ακόλουθες βασικές υποχρεώσεις των εργοδοτών για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων που προβλέπονται στη νομοθεσία για την
ασφάλεια και υγεία στην εργασία, ήτοι το Ν 3850/2010 (ΦΕΚ 84Α΄), την ΥΑ 53361/2006 (ΦΕΚ 1503Β΄), το ΠΔ 395/1994 (ΦΕΚ 220Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
- Η υποχρέωση χρήσης υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας (ΤΑ) και Ιατρού Εργασίας (ΙΕ),
- Η τήρηση Ειδικού Βιβλίου Υποδείξεων ΤΑ και ΙΕ και Ειδικού Βιβλίου Εργατικών Ατυχημάτων,
- Η σύνταξη Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου,
- Η τήρηση καταλόγων με τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε επικίνδυνους παράγοντες – φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς,
- Η επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων
- Η ενημέρωση και η κατάλληλη και επαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα ασφάλειας και υγείας και ιδίως στον ασφαλή χειρισμό του εξοπλισμού εργασίας,
- Η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και η επίβλεψη της ορθής χρήσης τους,
- Η συντήρηση και παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων,
- Η συντήρηση του εξοπλισμού εργασίας και η τήρηση σχετικού βιβλίου προληπτικού ελέγχου όταν αυτό απαιτείται.
Τέλος, ειδικά για τους προσλαμβανόμενους μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, επισημαίνεται ότι, «πρέπει να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που παρέχεται και στους άλλους εργαζόμενους, να μην τους ανατίθενται καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και
εμπειρία άσχετη με την ειδικότητα τους – ιδίως όταν αυτά περιλαμβάνουν χρήση μηχανημάτων και εργαλείων- και προπάντων να μην τους ανατίθενται καθήκοντα στην αποκομιδή απορριμμάτων με απορριμματοφόρα οχήματα, βάσει των Παραγράφων 10.4 έως 10.7 του Άρθρου 10 της σχετικής Κ.Υ.Α.
Αριθ. 6.15107/5.12840/07-12-2016 (ΦΕΚ 3975 Β΄), που έχουν αποτυπωθεί και στη Δημόσια Προκήρυξη υπ’ αρ. 1/2017 του ΟΑΕΔ για τρέχον πρόγραμμα προσλήψεων».