Να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες που πληρούν τα κριτήρια στο υπομέτρο 6.1 «Ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης από νέους γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 καθώς και να επαναπροκηρυχθεί το υπομέτρο στις Περιφέρειες όπου δεν εξαντλήθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός, ζητεί η ΕΝΠΕ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ συζήτησε στη σημερινή του συνεδρίαση την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κατανομή πρόσθετων κονδυλίων μέσω της υπερδέσμευσης στις Περιφέρειες στις οποίες εκατοντάδες επιλαχόντες νέοι αγρότες δεν εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 αν και πληρούν τα κριτήρια και συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία και διαπίστωσε τα εξής:
H κατανομή των πρόσθετων πιστώσεων έγινε με απόφαση ευάλωτη στην ισονομία, την ισοπολιτεία και το δίκαιο. Τηρήθηκαν δύο μέτρα και σταθμά καθώς, αν και το υπουργείο ανακοίνωσε «οριζόντιο» ποσοστό υπερδέσμευσης 10%, σε μία Περιφέρεια η υπερδέσμευση είναι χαμηλότερη του 10% ενώ σε άλλη ανέρχεται σε 59,29% σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες τα ποσοστά υπερδέσμευσης κυμαίνονται από 13-14% έως και σχεδόν 20%.
Αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών του υπουργείου είναι στο ίδιο υπομέτρο του ΠΑΑ να εντάσσονται νέοι αγρότες με χαμηλότερη βαθμολογία απ’ αυτούς που μένουν εκτός, γεγονός που παραβιάζει τους κανόνες ισονομίας και του κράτους δικαίου και στερεί τον πρωτογενή τομέα από τη δημιουργική συμβολή εκατοντάδων νέων ανθρώπων σε μια εποχή μάλιστα που η αγροτική οικονομία αναδεικνύεται, κατά κοινή εκτίμηση, ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας και της πορείας εξόδου της από την κρίση.
Οι νέοι αγρότες που δεν εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 υφίστανται πολλαπλή ζημία καθώς δεν στερούνται μόνο της χρηματοδότησης απ’ αυτό αλλά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ενταχθέντες νέους αγρότες και σε άλλες δράσεις του ΠΑΑ όπως το υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης).
Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Χ. Κασίμης για την ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένης Περιφέρειας (δήλωσε ότι «ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού γιατί είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης») έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τον Κανονισμό Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά από συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ αποφάσισε και ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
- Να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες που πληρούν τα κριτήρια τόσο για λόγους ισονομίας όσο και επειδή πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, για την οποία άλλωστε έχει δεσμευθεί και η ίδια η κυβέρνηση μέσω της Στρατηγικής για την Ανταγωνιστικότητα του Αγροτικού Τομέα.
- Να επαναπροκηρυχθεί άμεσα το Υπομέτρο 6.1 στις Περιφέρειες στις οποίες δεν εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός στην πρώτη προκήρυξη.
- Το προκηρυχθούν άμεσα όλα τα μέτρα, υπομέτρα και δράσεις του ΠΑΑ 2014-20 που δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί.
Με την ευκαιρία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επαναβεβαιώνει ότι θεωρεί αυτονόητο αφ’ ενός πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πρέπει απλά να σέβεται απόλυτα τον Κανονισμό Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-20 αλλά να δίνει πρώτο το παράδειγμα στην εφαρμογή του» κι αφ’ ετέρου ότι «οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι αξίζουν της ίδιας μεταχείρισης και της εξίσωσης προς τα πάνω».
«Το αίτημα εκατοντάδων νέων αγροτών είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη», επισημαίνει το ΔΣ της ΕΝΠΕ.