Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη, τον αντιπρόεδρο Γ. Κουράκη, και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Καμίνη, Κ. Τζανακούλη και Γ. Ιωακειμίδη, πρώτα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και στη συνέχεια με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη με αντικείμενο τις προβλέψεις στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, που αφορούν στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους και στην καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ με τις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο και τους προϋπολογισμούς των δήμων.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μετέφεραν το κλίμα και την απόφαση της πρόσφατης έκτακτης συνέλευσης των δημάρχων, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή και δε μπορεί να δεχθεί οριζόντιες μέτρα που είναι σκληρά και άδικα.
Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αμέσως μετά τις συναντήσεις, με τις ρυθμίσεις αυτές «πλήττεται ο σκληρός πυρήνας των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους, διότι πρόκειται για αρμοδιότητες που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας. Οι κύριοι υπουργοί είπαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη κινητικότητα πέραν αυτής μετά τον Σεπτέμβρη, αλλά εμείς θέσαμε μία σειρά ζητήματα, όπως γιατί και για ποιο λόγο πρέπει να ισχύσουν αυτά τα μέτρα οριζόντια και σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αυτήν την έκταση και σε αυτό το βαθμό. Και γιατί εν πάσει περιπτώσει δεν υπάρχει αναλογική επιβάρυνση σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς”.
«Εμείς, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εμμένουμε σε μια συνολική και από μηδενική βάση αξιολόγηση, από Σεπτέμβρη, όλου του δημόσιου τομέα, των υπουργείων, των εποπτευόντων οργανισμών, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γιατί η αξιολόγηση που μέχρι σήμερα έχει γίνει δεν είναι καθόλου μα καθόλου σοβαρή».
Σε ότι αφορά το δεύτερο σημαντικό θέμα που τέθηκε στις συναντήσεις το Παρατηρητήριο και τους προϋπολογισμούς των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε : «Εξηγήσαμε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συνταγματικής, διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν έρχεται απλά να ελέγξει απλά τον προϋπολογισμό, αλλά εισάγει πρωτόγνωρα για τα μέχρι τώρα δεδομένα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ελέγχει το προσχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού των 325 δήμων, ακυρώνοντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δημοτικών οργάνων».
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, μετά από έντονη συζήτηση και ένταση που προκλήθηκε από μέλος του Παρατηρητηρίου και σύμβουλο του υπουργού που παραβρέθηκε στη διαδικασία αλλά και επιμονή των δημάρχων, είπε ότι θα προσπαθήσει να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει μέχρι αύριο, που διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισαν ότι η ρύθμιση αυτή είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική, τους βρίσκει τελείως αντίθετους και πρέπει να αποσυρθεί.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και μέσα στη Βουλή για να βρεθεί λύση στα θέματα που θέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.