Άρθρο Localit 15 Ιανουαρίου, 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας

Απορρίφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η χρηματοδότηση ύψους 20 εκ. ευρώ του Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας, που σχεδιάζει η περιφέρεια Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ,  λόγω μη προσκόμισης απαραίτητων δικαιολογητικών για την ιδιωτική συμμετοχή .

Η πρόταση χρηματοδότησης απερρίφθη με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Σενετάκη επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου –και συγκεκριμένα η «Ήπειρος Α.Ε.», την οποία ο κ. Καχριμάνης είχε ορίσει ως φορέα υλοποίησης της πρότασης- δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ιδιωτική συμμετοχή. Ο υφυπουργός επικαλείται έγγραφο του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας περί μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την ιδιωτική συμμετοχή. Ένα έγγραφο που έχει ημερομηνία 12.07.2023.

Ωστόσο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την απόφασή του να επιμείνει στην κατασκευή του Πάρκου με μειωμένο αυτή τη φορά προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα προτίθεται να επανακαταθέσει το έργο  για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά με  προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ – και με τραπεζικό δανεισμό κατά 50% –  και αφαιρώντας στοιχεία από τον αρχικό σχεδιασμό και ειδικότερα ένα σημαντικό κομμάτι των ενεργειακών υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, ο νέος σχεδιασμός «συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με το υπουργείο».

Κριτική για τους χειρισμούς της περιφέρειας

Μετά την πρόσφατη απένταξη του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας η παράταξη της αντιπολίτευσης «Κοινό των Ηπειρωτών» ασκεί κριτική για τους χειρισμούς της περιφέρειας Ηπείρου, πιστώνοντας μάλιστα την αποτυχία στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη .  Και προτείνει το Πάρκο Τεχνολογίας και Έρευνας να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο πάρκο αγροτικής ανάπτυξης. Στο οικοσύστημα αυτό, όπως αναφέρει, πρέπει να ενσωματώνονται: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αυτοαπασχολούμενοι, οι δήμοι και όσοι φορείς έχουν σχέση με την παραγωγή και την τεχνολογία. Θεωρεί, μάλιστα, πως μπορεί να εξελιχθεί σε μια δυναμική κατάσταση που μπορεί να θα ενσωματώνει διαρκώς νέα εγχειρήματα και επιχειρηματικά μοντέλα.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το μεγάλο  εντός των 2 επόμενων ετών. Ο κ. Καχριμάνης ήταν κατηγορηματικός ότι θα προλάβει, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. «Θα έχουμε τελειώσει πολύ γρηγορότερα από ό,τι χρειάζεται, μέχρι τέλη του ‘25» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…