Άρθρο Localit 24 Μαΐου, 2022

Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν Μ. Βορίδης και Κ. Μπακογιάννης

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας, με νέες και διευρυμένες αρμοδιότητες , ενίσχυση της στελέχωσης και δημιουργία ενός νέου προφίλ υπέρ της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, προβλέπει η στρατηγική συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στην οποία κατέληξαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αμφότεροι συμφώνησαν ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί η καταπολέμηση της παραβατικότητας στις γειτονιές και υπογράμμισαν ότι στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου αστυνόμευσης των πόλεων που ισχύει σήμερα, με μετάβαση σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναγνωρίστηκε η συνεχής προσπάθεια που καταβάλλεται από τους δημοτικούς αστυνομικούς της πρωτεύουσας προκειμένου να διατηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης χωρίς όμως να διαθέτουν επαρκή δύναμη και τις αναγκαίες αρμοδιότητες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η αναβάθμιση του ρόλου της  Δημοτικής Αστυνομίας στοχεύει στην εμπέδωση της ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, και στην ουσιαστική συνδρομή της στο έργο της  Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο θα στηριχθεί  στην ήδη πραγματοποιηθείσα εργασία της Επιτροπής».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως η Αθήνα  ανάγκη από ένα διαφορετικό μοντέλο αστυνόμευσης, αυτό της αυτοτελούς κοινοτικής αστυνόμευσης, στο οποίο ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να είναι όχι απλά συμπληρωματικός, αλλά καταλυτικός.

«Αυτό, μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον ενισχυθεί αριθμητικά και αποκτήσει νέες αρμοδιότητες. Ήδη τα στελέχη της υπερβαίνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους. Βεβαίως, η Δημοτική Αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία, μπορεί όμως, να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας που εντοπίζεται ως καθημερινό φαινόμενο στην πόλη και ταλαιπωρεί τους Αθηναίους και τους επισκέπτες. Έθεσα σήμερα στον φίλο υπουργό όλες τις παραμέτρους του ζητήματος και είναι κοινή μας πεποίθηση ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα στα αναγκαία βήματα» ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Να σημειωθεί  η συνάντηση και η συμφωνία μεταξύ των Μ. Βορίδη και Κ. Μπακογιάννη, έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του δημάρχου Αθηναίων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου για την ασφάλεια και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αθήνα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στ. Πέτσας: Νέα έκτακτη ενίσχυση 5,6 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία

Ποσό ύψους 5,62 εκατ. ευρώ  κατανέμεται σε 48 Δήμους και 7 Συνδέσμους Δήμων, πρόσθετο, για την…

Υπουργείο Εσωτερικών 23 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την ψηφιακή κάρτα του δημοσίου υπαλλήλου παρουσίασαν το ΥΠΕΣ και η ΚτΠ

Την ψηφιακή κάρτα του δημοσίου υπαλλήλου, ένα εξειδικευμένο σύστημα λογισμικού που θα καταγράφει ενιαία όλες…

Υπουργείο Εσωτερικών 21 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επικαιροποιήθηκε το «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης»

Το  «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής  Διοίκησης», επικαιροποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως τονίζεται στη…