Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας σε ξενοδοχεία ή χώρους φιλοξενίας, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ή τα έργα βελτίωσής τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκκενώθηκαν έξι χώροι φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου (φιλοξενούσε 1.054 άτομα), στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών (480 άτομα), στο Βαγιοχώρι (46 άτομα), στην ΒΙ.ΠΕ. Δράμας (87 άτομα), στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου της Καβάλας (63 άτομα) και στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο (480 άτομα).
Επίσης, αποσυμφορήθηκαν οι χώροι φιλοξενίας Frakaport στην Σίνδο (μεταφέρθηκαν 19 άτομα), στο Καλοχώρι (38 άτομα), στο Ωραιόκαστρο (278 άτομα), το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά (106 άτομα) και ο χώρος Alexil στο Δερβένι (228 άτομα). Άλλα 127 άτομα μεταφέρθηκαν σε μία ημέρα από τους χώρους Softex, Ωραιόκαστρο, Διαβατά και Δερβένι (Alexil).
Εξάλλου, στο σχεδιασμό του υπουργείου, «που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», έχει ενταχθεί η πλήρης εκκένωση των δομών «Καραμανλής» και Frakaport στη Σίνδο και αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «όλοι οι χώροι στους οποίους στεγάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κλειστοί, θερμαινόμενοι και με τις παροχές που επιβάλλονται για αξιοπρεπή διαμονή σ’ αυτούς».
Τα παραπάνω, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο, ως απάντηση σε ερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Έπειτα από επίσκεψή του στα κέντρα φιλοξενίας Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και Πολυκάστρου Νέας Καβάλας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «άθλιες συνθήκες διαβίωσης» και επισήμανε ότι «η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος, απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα».
«Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, όλες τις επικρίσεις και τις καταγγελίες που δέχεται διεθνώς η χώρα μας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που της έχουν διατεθεί για τη φιλοξενία των προσφύγων», καταλήγει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Απαντώντας στις δηλώσεις του, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μέρος των έργων αναβάθμισης των δομών υλοποιούνται μέσω των έκτακτης χρηματοδότησης της DG ECHO, η οποία δίνεται μόνο σε ΜΚΟ και όχι στις ελληνικές αρχές.
Επίσης, διευκρινίζει ότι στους ανθρώπους που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας, παρέχεται στέγη, θέρμανση, σίτιση, ζεστό νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά, όπως και ψυχοκοινωνική στήριξη, όπου παρουσιάζεται ανάγκη. Επιπλέον, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει σε αποσυμφόρηση ή εκκένωση χώρων στην Βόρεια Ελλάδα.
Όσο για τα όποια βελτιωτικά έργα απαιτούνται, το υπουργείο σημειώνει ότι «πρώτα απ΄ όλους πιέζει η ελληνική κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επισπευσθούν».