Προχωρά άμεσα η διαδικασία αποκατάστασης του Γεφυριού της Πλάκας. Μετά την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της Προκαταρκτικής Μελέτης για την αναστήλωση του Γεφυριού, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκε μια σημαντική φάση για την αποκατάσταση του μνημείου, όλα δηλαδή τα αναγκαία προκαταρκτικά βήματα (προκαταρκτικές μελέτες, εγκρίσεις, αποφάσεις), ώστε να ξεκινήσει η κατασκευαστική φάση. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, διοργανώνωσε χθες όπου παρουσιάστηκαν τα νεώτερα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών του Ε.Μ.Π. και τα επόμενα στάδια του έργου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κ. Σιαράβας, παρέλαβε το αντίγραφο της μελέτης από τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητήΙ. Γκόλια.
Μετά και την εξέλιξη αυτή, στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την πασσάλωση της γέφυρας, ώστε να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού.
Το έργο της αναστήλωσης του Γεφυριού είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό έργο, εξ ορισμού καινοτόμο, μιας και δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά πλήρης ανακατασκευή πέτρινου γεφυριού στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως. Κατά τη χθεσινή εκδήλωση η διεπιστημονική ομάδα του Ε.Μ.Π. παρουσίασε τις τεχνικές λύσεις που ανέπτυξε στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν και περιέγραψε τα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωση του έργου.
Κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης συνοψίζοντας τις συντονισμένες προσπάθειες κυβέρνησης, επιστημόνων και φορέων, με κινητήριο επιστημονικό μοχλό το ΕΜΠ, για την επίτευξη της άμεσης αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου της Ηπείρου, του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας, τόνισε πως είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πέρα από κόμματα, παρατάξεις, κρατικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς, υπάρχει μια άλλη λογική: στο πως προσπαθούμε, στο πως καταφέρνουμε να αναστηλώσουμε το γεφύρι της Πλάκας.
Ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, για την Ήπειρο και τη χώρα ολόκληρη.
Αναφερόμενος τέλος και στην σημειολογία, όπως χαρακτηριστικά είπε, του ίδιου του έργου, σημείωσε στην τοποθέτησή του:
«Για μας η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας έχει και μια άλλη σημειολογία, συμβολίζει και κάτι παραπάνω: τον συμβολισμό ενός κατεστραμμένου ιστορικού αρχιτεκτονικού μνημείου και έργου υποδομής, συνδεδεμένου άρρηκτα με την ιστορία της χώρας. Μιας χώρας, που παραλάβαμε κατεστραμμένη και πρέπει να αναστηλώσουμε μαζί με το γεφύρι».