Άρθρο Localit 01 Οκτωβρίου, 2017

Εκδηλώσεις στο Δέλτα Έβρου για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών

Στην αξία της προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των βιότοπων τους είναι αφιερωμένη η φετινή που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, εδώ και 23 χρόνια, σε 40 και πλέον χώρες και συντονίζεται από την οργάνωση Birdlife International. Οι δραστηριότητες της γιορτής περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χειροτεχνίες και διαδρομή στο Δέλτα Έβρου με παρατήρηση πουλιών.

Η Ελλάδα είναι µία από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, φιλοξενώντας περίπου το 60% της Ευρωπαϊκής σπονδυλωτής πανίδας. Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τη διοργάνωση της γιορτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με θέματα που απειλούν τα πουλιά. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες η µείωση της βιοποικιλότητας αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες απειλές για τον άνθρωπο και τη φύση και είναι ιδιαίτερα εκτεταµένη στην Ελλάδα και καθίσταται επιζήµια κυρίως για τα προστατευόµενα και µεταναστευτικά είδη πουλιών.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μεταναστευτικά πουλιά ξεκινούν το δύσκολο ταξίδι τους από ευρωπαϊκές χώρες με ψυχρό κλίμα προς χώρες της Αφρικής, όπου το θερμότερο κλίμα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Εκτός από το δύσκολο ταξίδι όμως έρχονται αντιμέτωπα και με τον κακόβουλο ανθρώπινο παράγοντα που είτε τα κυνηγάει παράνομα για τροφή ή για να τα βάλει σε κλουβί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Birdlife International περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά που ανήκουν σε 450 είδη εκτιμάται ότι θανατώνονται παράνομα ή παγιδεύονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο, είτε για τροφή, καθώς πωλούνται ως λιχουδιές σε διάφορα εστιατόρια, είτε για να μπουν σε κλουβιά, είτε για να χρησιμοποιηθούν ως θηράματα. Συγκεκριμένα, τα 8 εκατομμύρια από αυτά, αναφέρει έρευνα της οργάνωσης εκτιμάται ότι σκοτώνονται ή παγιδεύονται σε 20 τοποθεσίες.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο περίπου 700.000 πουλιά.

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 και έχει στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την περίθαλψη άγριων ζώων και πουλιών. «Κατά μέσο όρο ένα 10% των εισαγωγών στην ΑΝΙΜΑ είναι πυροβολημένα πουλιά. Από αυτά ελάχιστα ανήκουν στα θηρεύσιμα είδη. Τα περισσότερα, ένα 80%, είναι αρπακτικά και τα υπόλοιπα πελεκάνοι, ερωδιοί», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ και υπογραμμίζει: «Tα όρια είναι ξεκάθαρα. Κάθε χρόνο εκδίδεται μια ρυθμιστική απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , που εξειδικεύει τη δασική νομοθεσία για την κυνηγετική περίοδο. Ορίζονται τα θηρεύσιμα είδη, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για κάθε είδος, η “κάρπωση” δηλαδή πόσα ζώα μπορεί να σκοτώσει κάθε κυνηγός από κάθε είδος, ποιες μέρες επιτρέπεται το κυνήγι κάθε είδους, με ποια μέσα επιτρέπεται το κυνήγι και σε ποιες περιοχές απαγορεύεται. Λαθροθηρία είναι η παραβίαση κάποιου από τα παραπάνω, καθώς και η θήρα χωρίς έκδοση κυνηγετικής άδειας».

Πηγή:ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…