Άρθρο Localit 03 Οκτωβρίου, 2015

Εκδηλώσεις για την “Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών”

οδηγός αναγνώρισης πουλιών 1Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της «Πανευρωπαϊκής γιορτής των πουλιών» και ήδη από χθες οι φορείς διαχείρισης εθνικού πάρκου Δέλτα και του εθνικού πάρκου δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, υποδέχθηκαν πλήθος μαθητών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους για ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών.

Στις προγραμματισμένες τριήμερες εκδηλώσεις στο εθνικό πάρκο Δαδιάς οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα, πέραν της ορνιθοπαρατήρησης που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να παρακολουθήσουν ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη βιολογία των πουλιών και τη μετανάστευση, παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «εναέρια βόλτα στο δάσος της Δαδιάς», περιβαλλοντικά παιχνίδια και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον δασολόγο του φορέα Χάρη Παπαλεξανδρή, η πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών καθιερώθηκε πριν από 21 χρόνια, στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης της μετανάστευσης των πουλιών από την Ευρώπη στην Αφρική.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαλεξανδρής, για τα είδη και τους πληθυσμούς των πουλιών στο δάσος Δαδιάς, «μία από τις σημαντικότερες για την ορνιθοπανίδα περιοχή, τόσο σε πανελλήνια όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικά όσον αφορά στα αρπακτικά πουλιά», τόνισε ότι τα είδη των πουλιών που συναντώνται ξεπερνούν τα 200, με τα 36 εξ αυτών στην κατηγορία των αρπακτικών. Ερωτηθείς για τις αυξομειώσεις των πληθυσμών ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των προστατευομένων ειδών, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προστασίας και διατήρησης που εφαρμόζει ο φορέας.

Περίπου 230 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης, των Φερών, του Πέπλου, του Απαλού και της Άνθειας, παρακολούθησαν τις σημερινές εκδηλώσεις του φορέα διαχείρισης εθνικού πάρκου Δέλτα, όπου έχουν παρατηρηθεί 320 είδη πουλιών. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του φορέα, Ελένη Μακρυγιάννη, το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Το υπέροχο ταξίδι της μετανάστευσης» και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών, τους βιότοπους που χρησιμοποιούν κατά τη μετανάστευση και ιδιαίτερα το Δέλτα του Έβρου.

Στο μεταξύ τη δημιουργία χωριού πελαργών, στον οικισμό του Πόρου, επιδιώκει η δημοτική ενότητα Φερών, μέσω σχετικού περιβαλλοντικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση η ιδέα είναι απόρροια των σημαντικών προσπαθειών του φορέα διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου, για τη σήμανση και προστασία των πελαργών που επισκέπτονται την περιοχή και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν αρκετά σχολεία και κάτοικοι της περιοχής για την προστασία των «κοινωνικών και ανθρωπόφιλων πτηνών».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…