Την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σχεδιάζει η κυβέρνηση με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το παραπάνω αποφασίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Δ. Μάρδα και Ν. Βαλαβάνη, καθώς και των αρμόδιων γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της, την ευθύνη της οποίας θα αναλάβει η η Ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του γραφείου του αντιπροέδρου.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας ώς το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο σχεδιασμός που εγκρίθηκε χθες προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα υπαχθούν στην αναπτυξιακή τράπεζα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Όπως επισημαίνεται, πάντως, και στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενδεχομένως να υπαχθούν στην αναπτυξιακή τράπεζα και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν πρόκειται να υπαχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και μη ανταγωνιστικά προς τον νέο θεσμό.
Η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το γερμανικό μοντέλο, όπως αυτό έχει εφαρμοστεί στη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, την KfW, όσο και το γαλλικό μοντέλο. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία τον ρόλο αυτό έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών (Caisse des Depots), το οποίο έχει διάφορες θυγατρικές. Μία εξ αυτών, η Banque Publique d’Investissement (Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων), χρηματοδοτεί επιχειρήσεις.