Άρθρο Localit 17 Δεκεμβρίου, 2014

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη ανάδειξης αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

metro thessalonikiΤο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα  υπέρ της μελέτης ανάδειξης αρχαιοτήτων εντός του ανασχεδιασμένου σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η μελέτη, που έφτασε στο ΚΑΣ μετά από διαβούλευση και συνεννόηση της Αττικό Μετρό και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, προβλέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση έτσι ώστε να διατηρηθεί η ενότητα και σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολο των ευρημάτων.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη που κατατέθηκε στο ΚΑΣ είναι συγκερασμός δύο εκ των έξι λύσεων που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο, οι οποίες είχαν προταθεί από το ΑΠΘ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη μελέτη ανάδειξης, η πρόσβαση στις αρχαιότητες που βρίσκονται στο -1 επίπεδο του σταθμού «Βενιζέλου» θα γίνεται μέσω κυλιόμενων σκαλών και από τις δύο εισόδους του σταθμού. Πριν από το συγκεκριμένο επίπεδο, θα προηγείται μεσοπάτωμα (στο οποίο θα μπορεί κανείς να μεταβεί με σταθερές κλίμακες), που θα λειτουργεί τόσο ως «μπαλκόνι» θέασης προς τις αρχαιότητες όσο και ως γέφυρα που θα διέρχεται κάτω από την Εγνατία, δίνοντας την ευκαιρία σε επιβάτες και μη να έρχονται σε άμεση επαφή με τα ευρήματα.

Στη συνέχεια, στον υπό διαμόρφωση αρχαιολογικό χώρο στο -1 επίπεδο, ένας κατά μήκος διάδρομος, μια ράμπα, που δεν θα «πατά» σε αρχαία, θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του μνημείου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της βυζαντινής Μέσης Οδού, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να θαυμάσουν, αλλά και να περπατήσουν, αποκτώντας έτσι βιωματική σχέση. Εξάλλου, όπως σημειώθηκε, είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απόσπασης αρχαίου υλικού από αυτή την εγγύτητα.

Στο επίπεδο των αρχαιοτήτων, αλλά και στο μεσοπάτωμα, θα διαμορφωθούν χώροι για την έκθεση κινητών ευρημάτων, ενώ η απόσπαση των αρχαιοτήτων, που για να πραγματοποιηθεί προϋποθέτει ειδική μελέτη η οποία θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» του ΚΑΣ, εξασφαλίζει και τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών αρχαιότερων στρωμάτων, της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι για την καθυστέρηση στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν ευθύνονται ούτε τα αρχαία ούτε το ΥΠΠΟ, δήλωσε, δε, ότι η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική «προμελέτη» είναι μια πολύ καλή λύση κοινής αποδοχής, αλλά ως προς την απόσπαση ή μη των αρχαιοτήτων θα κληθεί Βρετανός εμπειρογνώμονας για να δώσει τη γνώμη του χωρίς χρήματα.

Μέλη του ΚΑΣ απαντώντας στις εντάσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης σημείωσαν ότι η νέα απόφαση δεν πρέπει να βρεθεί πάλι υπό αίρεση καθώς και  ότι η μέθοδος της απόσπασης είναι άκρως επιστημονική, που έχει αξιοποιηθεί σε εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα πολλές φορές.

Επίσης, συμπλήρωσαν ότι δεν κατανοούν όλη αυτή τη συζήτηση και καθυστέρηση, εφόσον από την αρχή είχε γίνει σαφές -και από ανεξάρτητους επιστήμονες, όπως του ΤΕΕ και του ΑΠΘ- ότι η απόσπαση ήταν μονόδρομος.

Όπως είπε και η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, αν είχε υλοποιηθεί η απόφαση του 2013 για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή αλλού, σήμερα το θέμα της επανατοποθέτησής τους θα είχε προχωρήσει, η πόλη δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί δύο χρόνια, οι υπολήψεις σοβαρών επιστημόνων δεν θα είχαν θιχτεί και «τα αρχαία δεν θα είχαν ευτελιστεί από συζητήσεις που τα χρησιμοποίησαν για αλλότριους σκοπούς».

Πάντως για  την εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης, με την οποία συμφώνησε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στη δικαιοδοσία της οποίας είναι τα βυζαντινά ευρήματα,  ετέθησαν οι εξής όροι: Να προηγηθεί τρισδιάστατη σάρωση που θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, η μελέτη αυτή να κατατεθεί στο ΚΑΣ και να υπάρξει μέριμνα από πλευράς Αττικό Μετρό για την ανάδειξη στους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους του Μετρό παλαιότερων αρχαιοτήτων που πιθανόν εντοπιστούν.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται στις 6 Ιουνίου η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Στις 6 Ιουνίου θα κριθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το ενδεχόμενο επαναφοράς του…

Ρεπορτάζ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αγροδιατροφή, κατασκευές και βιομηχανία οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε επενδύσεις στην Κ. Μακεδονία

Οι κλάδοι της αγροδιατροφής, των υλικών και κατασκευών και της βιομηχανίας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση…

Ρεπορτάζ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Πόρου: 6 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναβάθμιση τουριστικού λιμένα

Με το  ποσό των 6 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται το έργο αναβάθμισης του τουριστικού λιμένα Πόρου,…