Άρθρο Localit 16 Ιουλίου, 2018

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο ΑΠΕ στην Αγυιά Χανίων

Ταξιδεύουμε με την δύναμη της φύσης αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε) και που με την συνεργασία όλων μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους στην Κρήτη.

Αυτό τόνισε περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια -εκδήλωση παράδοσης στην περιφέρεια του νέου εκθεσιακού Μουσείου των (ΑΠΕ ) στο κτήριο του υδροηλεκτρικού σταθμού στην λίμνη της Αγυιάς Χανίων.

Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο στο κτήριο του υδροηλεκτρικού που κατασκευάστηκε το 1928 επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκες η λειτουργία του το 1929 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το Μουσείο, όπως  είπε ο Περιφερειάρχης, διαθέτει εκθέματα από τον εξοπλισμό του παλαιού υδροηλεκτρικού σταθμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και είναι χώρος πολιτισμού, ενημέρωσης -εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η περιοχή έχει τις δυνατότητες να έλξει τουριστική επισκεψιμότητα (Μουσείο, Πάρκο, Υδροβιότοπος) με την συνεργασία των φορέων και την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων.

«Τα έργα ανήκουν στους πολίτες, στην κοινωνία και με την συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε ενωμένοι να επιτύχουμε πολλά” είπε χαρακτηριστικά ο κ.  Αρναουτάκης δίδοντας  συγχαρητήρια για την υλοποίηση του Μουσείου στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, στη ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση και στον πρώην Νομάρχη Χανίων  Γρηγόρη Αρχοντάκη επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του χώρου στην Αγυιά.

Για την χρησιμότητα των ΑΠΕ και τη σημαντικότητα, το ρόλο του εκθεσιακού Μουσείου μίλησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς,  ο τέως Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Οι κκ Παναγιωτάκης, Μοναχολιάς ευχαρίστησαν την περιφέρεια για την συνεργασία στην υλοποίηση του μουσείου αλλά και στην ενεργειακή ανάπτυξη του νησιού, τονίζοντας ότι από την ΔΕΗ γίνεται ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, τις ανανεώσιμες πηγές, ενώ εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες, και “ευθυγραμμιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, ενισχύουμε τις προσπάθειες μας για αύξηση της ενεργειακής μας αποδοτικότητας”

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού Μουσείου έγιναν από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ με την συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων και ακλούθησε ξενάγηση στο Μουσείο από τον Στέλιο Ροντήρη διευθυντή μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει, όπως είπε, προβολή των ΑΠΕ βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια ,ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και αιολική ενέργεια. Επίσης σύμφωνα με τις αναφορές των ομιλητών ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς κατασκευάστηκε το 1928 από τον δήμο Χανίων, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη, στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Από το 1950 μέχρι και την παύση της λειτουργίας του, στα τέλη της δεκαετίας του 70, είχε ενσωματωθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα και σήμερα μετατράπηκε σε ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 01 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test  στο δημαρχείο Γαλατσίου, το Σάββατο 2 Ιουλίου

Δωρεάν rapid test Covid-19, θα διενεργηθούν  στο Δήμο Γαλατσίου, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, από…

Διαδρομές 01 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το 3ο Εργαστήριο Πέτρας στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

Εργαστήριο για την εκμάθηση κατασκευής ξερολιθιάς και αποκατάστασης λιθοδομής με φυσικά υλικά θα πραγματοποιηθεί στις…

Ενδιαφέρουν 01 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Από 20 έως 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το “Φεστιβάλ γης – Άνθρωποι και Προϊόντα”

Μετά από δύο χρόνια που η πανδημία δεν επέτρεψε την διοργάνωση εκδηλώσεων, «επιστρέφει» στα Χανιά…