Άρθρο Localit 30 Ιουλίου, 2019

Ευθ. Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, για τη σεισμική δόνηση στη Νιγρίτα

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το βράδυ με επίκεντρο τη Νιγρίτα και έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών αλλά της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, σημείωσε ότι ήταν ένας σεισμός χωρίς μετασεισμική ακολουθία, λόγω του μικρού μεγέθους του. «Δεν ακολουθήθηκε από μετασεισμούς, γιατί είναι πολύ μικρό το μέγεθός του, επιφανειακός σεισμός χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η περιοχή δίνει αραιά και που σεισμούς» εξήγησε.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής διευκρίνισε ότι αν και το επίκεντρό του εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα από τη Βόλβη, δεν συνδέεται με την περιοχή που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1978. «Δέκα χιλιόμετρα νοτιότερα είναι η Βόλβη, που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει καμία σχέση, είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο, συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» και συμπλήρωσε πως είναι επόμενο να ανησυχήσουν οι κάτοικοι, δεδομένου ότι το σκηνικό είναι επιβαρυμένο με τους σεισμούς στην Αθήνα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται ούτε με αυτούς.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε μάλιστα τους λόγους για τους οποίους τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις, της τάξης 3 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτρέπουν ως έναν βαθμό μεγαλύτερους σεισμούς. Πέρα από το φυσικό γεγονός και τη σημασία που έχουν για την απελευθέρωση της ενέργειας, μάς υπενθυμίζουν, όπως είπε, ότι είμαστε σε μια χώρα με έντονο γεωδυναμικό πλαίσιο.

«Αυτές τις σεισμικές δονήσεις θα τις χαρακτήριζα ανακουφιστικές, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζωντανό οργανισμό που είναι ο γεωδυναμικός χώρος της Ελλάδας, δεν έχουμε υστέρηση στη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουμε συσσώρευση ενέργειας και έτσι ως ένα βαθμό βέβαια αποτρέπεται η εκδήλωση μεγαλύτερων σεισμών» υπογράμμισε.

«Είμαστε ένας ενεργός σεισμοτεκτονικός χώρος, στον οποίο εκλύεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στην Ευρώπη, πάνω από 60%» τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι η μορφολογία της χώρας μας είναι αποτέλεσμα των σεισμών. «Ας μην ξεχνάμε τη θετική πλευρά των σεισμών: όλη αυτή η απαράμιλλη φυσική ομορφιά οφείλεται στους σεισμούς. Αυτό το φυσικό γεωγραφικό πλαίσιο από τον Έβρο έως την Κρήτη, από τα Ιόνια έως το Αιγαίο είναι αποτέλεσμα των σεισμών» κατέληξε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Πατρέων: Οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν σε όλους και πρέπει να προστατεύονται απ’ όλους

Νέοι βανδαλισμοί σε κοινόχρηστους χώρους προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Νότιο Διαμέρισμα της Πάτρας, όπως…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΕΥΑ Κατερίνης: Σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκης με εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης υλικού

Στην κατασκευή ενός σύγχρονου χώρου αποθήκης με την χρήση νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή ολοκληρωμένων…

Ενδιαφέρουν 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Με στόχο την ενίσχυση των εθνικών αποθεμάτων αίματος στο πλαίσιο της πρόληψης έκτακτων γεγονότων που…