Με κεντρικό σύνθημα «Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια» η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εγκαινίασε ενημερωτική καμπάνια για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, στην Ελληνική ιθαγένεια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μάλιστα παρουσιάστηκαν και τα τηλεοπτικά σποτ που θα «παίξουν» το προσεχές διάστημα.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και διαρκώς ογκούμενο, με δεδομένη και την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει επί το αυστηρότερο το νόμο Ραγκούση.
Ήδη έχει γίνει γνωστό πως το υπουργείο Εσωτερικών μελετά προσχέδιο νόμου με το οποίο θα προσαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου έχει εκδώσει εγκύκλιο προς τους ΟΤΑ με την οποία ζητά την αναστολή της εφαρμογής του 3838 εν όψει της επικείμενης δημοσίευσης της απόφασης, εξέλιξη που προκάλεσε αντιδράσεις μεγάλων δήμων της χώρας που ξεκαθάρισαν πως «αναστολή δεν νοείται επί νόμων παρά μόνον επί διοικητικών πράξεων, και εκείνων μόνον αν έχει εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση αναστολής», καθώς και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το νόμο.
Όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός «στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί η ιθαγένεια από μία απλή τυπική διαδικασία σε ένταξη ουσιαστικής ενσωμάτωσης», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την απονομή ιθαγένειας μόνο ως αποτέλεσμα της αποδεδειγμένης ενσωμάτωσης και όχι προκαταβολικά.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα αναμένεται εξάλλου να απασχολήσει με ιδιαίτερη ένταση την κοινή γνώμη πολύ σύντομα, καθώς η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου, προσκρούει και σε διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων. Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις, ενώ είναι ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση της Μ. Ρεπούση στην εκδήλωση της ΕΕΔΑ, ότι το κόμμα θα μπει ανάχωμα σε αλλαγή του νόμου ως προς την απόκτηση Ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά νομίμων μεταναστών.
Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα ζουν περίπου 200 χιλιάδες παιδιά μεταναστών που είτε γεννήθηκαν στην χώρα μας, είτε ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία και ουσιαστικά βρίσκονται μετέωρα. Μάλιστα, πολύ λίγα από αυτά κατόρθωσαν να αποκτήσουν ιθαγένεια μέσω του νόμου του 2010.