Άρθρο Localit 12 Οκτωβρίου, 2018

ΕΕ: Η Κοινή Πολιτική Ασύλου και η ενίσχυση της Frontex στο σημερινό συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Τα ανοιχτά ζητήματα, αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα προετοιμάσει και τη σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, στην ατζέντα βρίσκονται η πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), οι αποτελεσματικότερες επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και τα κονδύλια για ζητήματα εσωτερικών υποθέσεων, στο πλαίσιο του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Οι υπουργοί αναμένεται, επίσης, να εξετάσουν για ακόμα μία φορά ενδεχόμενη πρόοδο αναφορικά με την αναθεώρηση του Δουβλίνου, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασύλου. «Προσβλέπω σε μία καλή συζήτηση και υπολογίζω στην υπευθυνότητα των κρατών-μελών» δήλωσε προσερχόμενος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας ότι σήμερα δεν αναμένονται “μεγάλες αποφάσεις”. «Ωστόσο, πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» εκτίμησε.

Ερωτηθείς σχετικά με το νέο αίτημα της Αυστρίας για παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι αν και «κάποιες ανησυχίες είναι δικαιολογημένες», οι εσωτερικοί έλεγχοι «υπονομεύουν» την ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή δήλωση ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΕΔΕ & ΠΕΔ/ΚΜ για την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας ΕΡΤ3

Θεσσαλονίκη 8.12.2025     Ανακοίνωση – Δήλωση   Η ξαφνική αποπομπή της Γενικής Διευθύντριας της…

Εκτός Συνόρων ... 04 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος» του Ευθύμη Βαρλάμη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

53 έργα παρουσιάζονται στη Bibliotheca Alexandrina με τη συμβολή διεθνών και ελληνικών φορέων, μεταξύ των…

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: Νεκρός σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας, με θύμα τον αντιδήμαρχο της…