Άρθρο Localit 25 Νοεμβρίου, 2022

ΕΔΕΥΑ: Η δημόσια απαξίωση των ΔΕΥΑ εγείρει υποψίες για άλλες επιλογές του ΥΠΕΝ που σκοπίμως αποκρύπτονται

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της για τις αναφορές του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά στις ΔΕΥΑ, αναφορές  που υποτιμούν τις ΔΕΥΑ. και το έργο τους.

Σύμφωνα στην ανακοίνωση της ΕΔΕΥΑ αναφέρει ότι «ο κ. Αμυράς στις 21 Νοεμβρίου, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου που αφορούσε στην με νομοθετική διάταξη υποχρεωτική ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των νέων έργων επεξεργασίας λυμάτων των ΔΕΥΑ στους αναδόχους, αναφέρθηκε απαξιωτικά στις ΔΕΥΑ λέγοντας ότι τα έργα των βιολογικών καθαρισμών που κατασκευάζουν υπολειτουργούν, κι αυτός είναι ο λόγος για την υπό συζήτηση διάταξη, ενώ πάρα πολλές από τις ΔΕΥΑ είναι «μπάχαλο», επαναλαμβάνοντας μάλιστα με προσβλητικό τρόπο την παραπάνω λέξη, προφανώς για να τονίσει τις αδυναμίες των ΔΕΥΑ και για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την ουσία της».
Η ΕΔΕΥΑ υπογραμμίζει ότι «οι αναφορές αυτές ήταν τελείως ατεκμηρίωτες, αφού δεν επικαλέσθηκε κανενός είδους στοιχείο για να τις στηρίξει, ενώ στη βάση δεδομένων του υπουργείου του υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τις ιδεοληψίες συμβούλων που παρασύρουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου του σε λάθος τοποθετήσεις, καθώς και την αδυναμία του να αξιολογήσει αντικειμενικά δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις που για πάνω από σαράντα χρόνια παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας μας, έχουν κατασκευάσει υποδομές αξίας πάνω από 18 δις, και χάρη σ’ αυτές και το έργο τους η χώρα μας έχει αποφύγει πρόστιμα πολλών εκ. ευρώ για παράβαση ενωσιακής νομοθεσίας που αφορά στην επεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων».

Επίσης υπενθυμίζει ότι σύντομα ολοκληρώνεται μελέτη που έχει ανατεθεί από την DG Regio για 35 ΔΕΥΑ και η οποία θα αναδείξει τα αδύνατα σημεία και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. «Επομένως, τονίζει, δεν θα πρέπει να προτρέχει χρησιμοποιώντας θεσμικά απρεπείς χαρακτηρισμούς και θα πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματα της μελέτης και ενδεχομένως και την επέκτασή της ώστε να περιλάβει και τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ, για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις ΔΕΥΑ και τις προοπτικές τους».

Η ΕΔΕΥΑ επισημαίνει ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες των ΔΕΥΑ που ασφαλώς υπάρχουν, οφείλονται σε συγκεκριμένες αιτίες όπως στα δυσανάλογα βάρη που φορτώθηκαν οι ΔΕΥΑ με τον «Καλλικράτη», παραλαμβάνοντας μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και με όρους δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης».

Τέλος, σημειώνει πως «η  επιλογή του κ. Αμυρά να απαξιώσει δημόσια τις ΔΕΥΑ χωρίς να αναγνωρίζει τις ευθύνες της Πολιτείας για τα προβλήματά τους όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, όχι μόνο αμφισβητεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία οι ΔΕΥΑ ανήκουν, αλλά αμφισβητεί ευθέως και τη δημοτική διαχείριση του νερού εγείροντας υποψίες για άλλες επιλογές του υπουργείου που σκοπίμως αποκρύπτονται».

Στις 2 Δεκεμβρίου η ΓΣ της ΕΔΕΥΑ

 

Επίσης με αφορμή τη διεξαγωγή της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου διοργανώνει Τύπου, η οποία θα δοθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ και ώρα 13.00.

Στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης και ο αντιπρόεδρος  Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων θα αναφερθούν στα σοβαρά προβλήματα των ΔΕΥΑ που θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση και κυρίως στο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ που λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει υπερδιπλασιασθεί, δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και απειλεί τη βιωσιμότητά τους και οι οποίες είναι επιχειρήσεις ενεργειακής έντασης, αφού οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, διυλιστήρια, βιολογικοί και αφαλατώσεις, είναι ενεργοβόρες. Επίσης θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της ΕΔΕΥΑ. για να καταστεί βιώσιμο το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ μέχρις ότου αυτές αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 06 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ρέθυμνο: Ημερίδα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην πόλη»

Ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην πόλη», θα πραγματοποιηθεί,  την Παρασκευή 9…

Ενδιαφέρουν 06 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Παρατείνεται η ισχύς των καρτών στάθμευσης μόνιμων κατοίκων

Την παράταση ισχύος των καρτών στάθμευσης μόνιμων κατοίκων που έχουν χορηγηθεί και ανανεωθεί έως τις…

Ενδιαφέρουν 06 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Δήμου Θέρμης – ΕΚΕΤΑ για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Η ανάπτυξη κοινών δράσεων και ενεργειών, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την…