Άρθρο Localit 02 Οκτωβρίου, 2013

Δημόσιο: Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για άδειες και επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών

δημόσιοΕξορθολογισμό των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων, επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών και η «αποκατάσταση» των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ από διαγωνισμό του 2008 προωθεί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο νόμου  είναι:

Άδειες

1. Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο, που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
2. Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα. Τέλος, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.
3. Όσον αφορά στις γονικές άδειες παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Πειθαρχικά Συμβούλια

1. Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
2. Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, καθώς και η έκδοση αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματός του.

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 2008

1. Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της παρούσας νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).

Για «βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο τον δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος, έκτος ομαδικός τάφος βρέθηκε στις Συκιές, αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σ. Δανιηλίδης

Νέος, έκτος ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων του Εμφυλίου πολέμου εντοπίστηκε στις Συκιές κατά τη…

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας εξαιτίας του προβλήματος της λειψυδρίας

Οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας στον Δήμο…

Ρεπορτάζ 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πλούσιο πρόγραμμα και ξεχωριστές συνεργασίες στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 18-27/7

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Maguy Marin, Χρήστο Παπαδόπουλο, Damien Jalet, Omar Rajeh και Kat Válastur,…