Αναστάτωση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και οι πληροφορίες για νέο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο. Παρά την αποτυχία του εγχειρήματος κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του την περσινή χρονιά, οι υπεύθυνοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσανατολίζονται σε επαναφορά του μέτρου με δεδομένη και την δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας μείωση κατά 15 χιλιάδες του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά – κυρίως – για δραστικό περιορισμό του αριθμού τους κατά 150 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2015. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δηλώνοντας ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως η εφεδρεία θα είναι το μέτρο που θα αντιπροτείνουμε στους ελεγκτές της τρόικας στο αίτημά της για απολύσεις.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν βρισκόταν μέχρι στιγμής στον προγραμματισμό που είχε γίνει, καθώς θεωρείτο βέβαιο ότι η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα μπορούσε να προέλθει μέσω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο σε περίπτωση που ληφθεί σχετική απόφαση, θα πρέπει να εκπονηθεί νέο σχέδιο με στόχο τον εντοπισμό των υποψήφιων «εφέδρων».
Ως πρώτη πιθανή «δεξαμενή» θα μπορούσε να λειτουργήσει το πλεονάζον προσωπικό από τους 250 φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που μέσα στο προσεχές διάστημα θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή κατάργηση, παρά την ρητή δέσμευση ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι επρόκειτο να μεταταγούν. Παράλληλα στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θεωρείται ότι ανήκουν και οι απασχολούμενοι σε μονάδες υπουργείων, των οποίων η λειτουργία δεν θα κριθεί αναγκαία μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων εφέδρων που θα προκύψουν από αυτές τις κατηγορίες, ούτε ασφαλώς αν θα χρειασθεί να διευρυνθεί η «δεξαμενή» αναζήτησής τους και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Παράλληλα το όλο εγχείρημα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς και σε πολιτικό επίπεδο έχουν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις, κυρίως από την πλευρά του Φ. Κουβέλη ο οποίος αμέσως μετά τη σύσκειψη των πολιτικών αρχηγών απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής νέου κύματος εφεδρείας.