Άρθρο Localit 19 Αυγούστου, 2021

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τρεις ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων-Έως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τις αποζημιώσεις όλων όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές από τις 27 Ιουλίου έως και τις 13 Αυγούστου. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημίωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Οι αποφάσεις περιγράφουν επακριβώς τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες ως πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής, την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, αλλά και την ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν.

Ως λήπτες της ενίσχυσης ορίζονται ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, όπως αυτά προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (έντυπο Ε9). Ειδικά, για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν ή μεταβλήθηκε η κατάστασή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, πρέπει να προηγηθεί υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2022 τουλάχιστον 48 ώρες πριν την υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ενίσχυση πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε τα ΦΕΚ με τις ΚΥΑ

ΦΕΚ B 38532021

ΦΕΚ B 38542021

ΦΕΚ B 38552021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του ΣΜΕΔΕΚΕΜ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων…

Ρεπορτάζ 29 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: ανανεώνεται ο στόλος Καθαριότητας

Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού παρέλαβε το πρώτο από τα επτά νέα οχήματα που θα ενισχύσουν…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…