H μελέτη δημιουργίας ζωνών πυροπροστασίας πέριξ οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, βρίσκεται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στο Ρέθυμνο.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας σύνταξης τεχνικής έκθεσης, δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι, κατέθεσαν προτάσεις, οι οποίες ενεκρίθησαν, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα όρια 11 οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων του Δήμου Ρεθύμνης, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 14.630,85 μ. και μέσου πλάτους 10 μ. σε απόσταση ακτίνας από 5 μ. έως 300 μ. από τα όρια των παρακάτω οικισμών: Περιαστικό δάσος «Ευληγιάς – ‘Αγιος Ιωάννης» της πόλεως του Ρεθύμνου, Μικρά Ανώγεια, Μικρό Μετόχι, Πρασσές, Ρουσσοσπίτι, Φωτεινός, Σωματάς, Βεδέροι, Βελονάδο, Χάρκια και Αρχαία Ελεύθερνα.
Κύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ζωνών με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών στο ευρύτερο οικοσύστημα και αφετέρου η διακοπή εξάπλωσης στους συγκεκριμένους οικισμούς οι οποίοι συνορεύουν με δάση για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αλλά και για την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, όπως ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αποφεύγοντας τη δέσμευση σημαντικού ποσοστού αυτού για την προστασία των οικισμών και κατανέμοντάς το στην κατάσβεση εντός του δασικού οικοσυστήματος.
Όπως επισημάνθηκε, τα κριτήρια επιλογής των θέσεων στις οποίες θα γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας, αφορούν στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του οικισμού, τις κλιματολογικές συνθήκες και τον μέσο ημερήσιο δείκτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, ο υπάρχων πληθυσμός, η κλίση και το είδος του εδάφους, το είδος και η πυκνότητα της βλάστησης, η φυτική καύσιμη ύλη της περιοχής, οι υποδομές (πρόσβαση στο οικισμό, οδικό δίκτυο, σημεία υδροληψίας κά), τα δίκτυα ηλεκτρισμού υψηλής και μέσης τάσης, το ιστορικό των πυρκαγιών της περιοχής και οι εγγενείς κίνδυνοι πυροπληκτότητας, επικινδυνότητας ακινήτων οικισμού, οι υπάρχοντες αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τα κοντινά στους οικισμούς δάση και δασικές εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στον αναρτημένο δασικό χάρτη της ΠΕ Ρεθύμνου.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής του δήμου, Γιώργος Σκορδίλης, τόνισε πως επιδίωξη του δήμου είναι η ολοκλήρωση του έργου δημιουργίας των προβλεπόμενων ζωνών πυροπροστασίας πριν την έναρξη της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου 2025, προκειμένου να θωρακιστούν αποτελεσματικά οι οικισμοί μέσα από ένα ολοκληρωμένο, προληπτικό και κατασταλτικό δίκτυο για τις δασοπυρκαγιές.