Άρθρο Localit 15 Απριλίου, 2024

Δήμος Ρεθύμνης: Κάλεσμα στους πολίτες για αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων τους

Στην αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων τους μέχρι την 30η Απριλίου 2024, καλούνται οι πολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων του δήμου Ρεθύμνης.

Ο δήμος σημειώνει ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων συνιστά υποχρέωση των ιδιοκτητών τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη συμμόρφωσή τους, προβλέπεται επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται: α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β) και δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού σε εγκεκριμένους αδειοδοτημένους χώρους (Να κρατείται το παραστατικό παράδοσης). Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους διότι τιμωρείται με πρόστιμο».

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Δ.Ρ, η Δ/νση Περιβάλλοντος Δ.Ρ. και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Σκορδίλης, κ. Στυλιανός Σπανουδάκης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα πρασίνου κ. Παπαδόσηφος Γιώργης, προσβλέπουν στη συνέπεια τωνσυμπολιτών, επισημαίνοντας ότι η αυξημένη βλάστηση λόγω εποχής, σε συνδυασμό με τη φετινή ανομβρία και τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο δήμος Ρεθύμνης καλεί τους πολίτες «να συνεργαστούν στην κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των ιδιοκτησιών τους και να ανταποκριθούν στα μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών. Δεδομένων μάλιστα των υφιστάμενων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ο Δήμος Ρεθύμνης δεν επιθυμεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση της, προβλεπόμενης από το Νόμο, επιβολής προστίμου».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ίδρυση Σχολών Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης σε Κοζάνη και Αρκαδία

Την ίδρυση επαγγελματικής σχολής μαθητείας στα Λαγκάδια Γορτυνίας, εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Βρισκόμενη σε περιοχή…

Ενδιαφέρουν 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε 29 δήμους θα λειτουργήσουν φέτος 32 κατασκηνώσεις – 4 εκ. ευρώ το ύψος της χρηματοδότησης (ΚΥΑ)

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) καθορίζονται οι όροι οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων το Κρατικού Προγράμματος…

Ενδιαφέρουν 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πράσινο Ταμείο: 100 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις για το 2024

Οριζόντια τεχνική βοήθεια προς τους πιο αδύναμους δήμους της χώρας από πλευράς στελέχωσης, ώστε να…