Άρθρο Localit 04 Σεπτεμβρίου, 2023

Δήμος Ρεθύμνης: Ευρεία σύσκεψη για την κατασκευή σύγχρονου δικτύου σχολικών μονάδων

Η εξέλιξη του εμβληματικού έργου ανέγερσης νέων Πειραματικών Σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, Μουσικού Σχολείου, Πειραματικού ΕΠΑΛ και νέων κτηρίων της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών (ΣΜΟΤ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στην περιοχή του Γάλλου, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης του Δήμου Ρεθύμνης και των Πρυτανικών Αρχών του ΕΛΜΕΠΑ, που έγινε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου υπό την προεδρία του δημάρχου Γιώργη Μαρινάκη.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρόσφατα αποδέχθηκε τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Ρεθύμνης και έχει εκκινήσει η διαδικασία για το εμβληματικό αυτό έργο το οποίο συνιστά μοναδική πρόταση σε πανελλήνιο επίπεδο που αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου σχολικών μονάδων υψηλών τεχνικών προδιαγραφών τα οποία διασυνδέονται εκπαιδευτικά με γειτνιάζοντα ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ). Η εκπαιδευτική αυτή κυψέλη θα αναβαθμίσει τα Πειραματικά Σχολεία της πόλης όλων των βαθμίδων, το Μουσικό Σχολείο και την Τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού πέραν των υπερσύγχρονων βιοκλιματικών εγκαταστάσεων που θα αποκτήσουν θα τα φέρει σε χωρική γειτνίαση και διασύνδεση με τα ΑΕΙ της πόλης.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η άμεση κατάθεση στη αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου της κτιριολογικής μελέτης για τα σχολεία, την οποία έχει ήδη εκπονήσει ο δήμος, καθώς και η διαδικασία της έγκαιρης εκπόνησης της κτιριολογικής μελέτης για τα τέσσερα κτήρια του ΕΛΜΕΠΑ, η οποία θα παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου.

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε αφού τονίστηκε για μία ακόμη φορά η σημασία και η αξία του συγκεκριμένου έργου, με το οποίο θα επιτευχθεί η ενοποίηση Σχολείων Πρωτοβάθμιας (Πειραματικό Νηπιαγωγείο η λειτουργία του οποίου έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και Δημοτικό) Δευτεροβάθμιας (Μουσικό Σχολείο, Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Π.Κ, ΕΠΑΛ συνδεόμενο με ΕΛΜΕΠΑ) και ΑΕΙ (Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του ΕΛΜΕΠΑ) και η λειτουργική τους αναβάθμιση αφού μέχρι σήμερα είναι κατακερματισμένα και φιλοξενούνται σε χώρους που δεν πληρούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο ΕΛΜΕΠΑ της ακαδημαϊκής έναρξης λειτουργίας του νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών (μοναδικού του είδους Τμήματος ΑΕΙ στη νότια Ελλάδα) και της ορθής κτηριακής υποδομής του λειτουργούντος ήδη Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.

Επιπρόσθετα, η μεταφορά των σχολικών μονάδων στη περιοχή αυτή θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης και θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση κτιρίων και της δημιουργίας ελεύθερου δημόσιου χώρου για τις πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ως καλή πρακτική αναγνωρίζεται η δράση «Η Πόλη που Μαθαίνει» και το Πανεπιστήμιο Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων

Ως καλή πρακτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζει τη δράση «Η Πόλη που Μαθαίνει» και…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Η “Αργυρίτις Γη” του Λαυρίου και η “εν Σαλαμίνι” Νικηφορία. Η Λαυρεωτική άλλοτε και τώρα»- Ηλεκτρονική έκδοση του δήμου

Μια  πρωτότυπη επετειακή ηλεκτρονική έκδοση «Η “Αργυρίτις Γη” του Λαυρίου και η “εν Σαλαμίνι” Νικηφορία.…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 30 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Βγες από το κάδρο»: Εκστρατεία της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για ισότιμη συμμετοχή και προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία

Προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία (A.μεA.)  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα σύμφωνα με…