Άρθρο Localit 31 Μαΐου, 2023

Δήμος Πεντέλης: Ξεκινά η διαβούλευση για την κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη

Ο Δήμος Πεντέλης ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διαβούλευση με τους πολίτες για την Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη με ένα ερωτηματολόγιο, που διερευνά τις απόψεις τους πάνω στο θέμα.

Ο Δήμος Πεντέλης είναι ένας από τους 20 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και τους 300 από όλη την Ευρώπη, που έχουν ήδη υπογράψει τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στόχος του Δήμου Πεντέλης είναι να μετατραπεί σε Κλιματικά Ουδέτερη – Έξυπνη Πόλη έως το 2030.  Η σύμφωνη γνώμη – έγκριση του σχεδίου που θα εκπονήσει ο Δήμος Πεντέλης από το αρμόδιο τμήμα της ΕΕ για το θέμα (Mission Board), θα του δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει κατά προτεραιότητα σημαντικά ποσά χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την υλοποίηση του σχεδίου της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα το 2030, αντί για το 2050 που είναι ο στόχος για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αυτό γιατί οι πρώτες πόλεις που θα επιδιώξουν να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030, θα ενισχυθούν γιατί θεωρούνται πιλοτικές.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια ο Δήμος Πεντέλης έχει εκπονήσει τα αναγκαία σχέδια για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και έχει ξεκινήσει σειρά έργων όπως:

Η αναθεώρηση σχεδίου των Μελισσίων, το σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο στην Πεντέλη, το σχέδιο απόκτησης κοινόχρηστων, κοινωφελών κι ελεύθερων χώρων, το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ενώ ολοκληρώνει και τη σχετική κυκλοφοριακή μελέτη.

Σειρά έργων επίσης βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος και η αλλαγή των φωτιστικών της πόλης με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολείων του Δήμου, η συνολική περιβαλλοντική παρέμβαση στο Πεντελικό, η έναρξη της αποχέτευσης σε Καλλιθέα Πεντέλης και αργότερα στην Νταού Πεντέλης, η απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το δήμο και η απόκτηση 38 ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων για μίσθωση στους δημότες, σημαντική πρόοδος που έχει κάνει ο Δήμος στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών κ.α.

Καλούμε τους δημότες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμμετέχουν στη διαβούλευση, απαντώντας στο σχετικό ερωτηματολόγιο, που θα βρουν είτε στην ιστοσελίδα του Δήμου είτε και απευθείας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.surveymonkey.com/r/Pendeli_consultation

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρούπολη: Από το φθινόπωρο ξεκινάει η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο

Από το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Δήμος Πετρούπολης θα τοποθετήσει καφέ κάδους, ώστε να ξεκινήσει η…

Βιώσιμες Πόλεις 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τεχνολογία led σε ακόμη 1696 σώματα οδοφωτισμού στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Νέο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με τεχνολογία led ξεκινά στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την υπογραφή …

Βιώσιμες Πόλεις 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιγάλεω: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο 

Στην εγκατάσταση και λειτουργία καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Αιγάλεω,…