Άρθρο Localit 23 Μαΐου, 2022

Δήμος Πατρέων: Διεθνές συμπόσιο γλυπτικής με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες»

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου στην  «Ιχθυόσκαλα» (Νότιο Πάρκο) της Πάτρας  με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά, θα υποδεχθούν τους δέκα καλλιτέχνες, οι οποίοι στη διάρκεια του συνεδρίου θα φιλοτεχνήσουν αντίστοιχα γλυπτά. Τα έργα που θα φιλοτεχνηθούν, με την ολοκλήρωση τους θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο της περιοχής και θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία.

Οι γλύπτες που συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο είναι οι Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία, Abdulhamid Aktham από τη Συρία, Selcuk Yilmaz από την Τουρκία. Από την Ελλάδα οι Φίλιππος – Άγγελος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, , Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ και Χρήστος Τσουμπλέκας και Τσαούσι Μπεσίμ.

Ο δήμαρχος της Πάτρας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μας, που φέτος, τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, φιλοξενούμε στην Πάτρα το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες». Θεωρούμε ότι το Συμπόσιο και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό, θα συμβάλλουν, ώστε να δούμε την ιστορία και από ένα άλλο πρίσμα, μέσα από την τέχνη που εμπνέεται από την προσφυγιά, τόσο του προηγούμενου αιώνα, όσο και τη σύγχρονη.

Μέσα από την εξέταση της ιστορίας, βγάζουμε συμπεράσματα για τα σημερινά γεγονότα, καθώς αυτή τη στιγμή διεξάγεται πάλι πόλεμος, άλλη μία φορά «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Αυτονόητα τίθεται σε κάθε άνθρωπο το ερώτημα: Μπορούμε να συνυπάρχουμε σε αυτόν τον πλανήτη όλοι οι λαοί; Υπάρχει φάρμακο για την προσφυγιά; Βεβαίως και μπορούμε και βεβαίως και υπάρχει. Αρκεί οι λαοί να αναζητήσουν τις αιτίες των φαινομένων, να κατανοήσουν ότι τρώγονται μεταξύ τους για αλλότρια συμφέροντα και να αποφασίσουν να το αλλάξουν. Και όταν πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, δε θα υπάρχει εναλλακτική, πέραν της κοινής δράσης, της φιλίας των λαών.

Οι πατρινοί, συνδέονται στενά με το προσφυγικό στοιχείο, καθώς στην Πάτρα του 1922, των 50.174 κατοίκων, εγκαταστάθηκαν 7.500 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι ρίζωσαν εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό και έχουν παράδοση στην έκφραση αλληλεγγύης προς κάθε κατατρεγμένο. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα αγκαλιάσουν μαζικά τις εκδηλώσεις του Συμποσίου».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δήμου Ν. Προποντίδας

To 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ/1st SYMPOSIUM FESTIVAL, πραγματοποιεί ο δήμος Νέας Προποντίδας από τις 7 έως…

Ενδιαφέρουν 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδόθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα, για την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (409Δ /17-6-2022)  το Π.Δ. «Επικύρωσης καθορισμού των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης». Μέσω…

Ενδιαφέρουν 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βιωματικό εργαστήρι έκφρασης και παιχνιδιού στο δήμο Βύρωνα

Ένα βιωματικό εργαστήρι έκφρασης και παιχνιδιού για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που συμμετέχουν στο Θερινό…