Την αναγκαιότητα της συνέχισης των επιδοτούμενων δομών στους παιδικούς σταθμούς, όπως και των δράσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο της Πάτρας, οι Αντιδήμαρχοι Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θόδωρος Τουλγαρίδης. Κεντρικά θέματα στην συνέντευξη ήταν τα προβλήματα λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με τις κοινωνικές δομές του Δήμου τη νέα περίοδο.
Παιδικοί Σταθμοί
Στο θέμα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, επισημάνθηκε ότι: «ενώ είμαστε ήδη στον μήνα Ιούνιο και οι Δήμοι αδυνατούν να απαντήσουν στα νεαρά νοικοκυριά για το πότε, εάν, και με ποιους όρους θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στους Δήμους από Σεπτέμβρη…Άγνωστο παραμένει ακόμη το ύψος της χρηματοδότησης, το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί, και που θα καθορίσει τον αριθμό των παιδιών τα οποία θα εξυπηρετηθούν για φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς».
Στο δήμο Πατρέων στον Κοινωνικό Οργανισμό χρηματοδοτούνται μερικώς ή πλήρως οι 15 Παιδικοί Σταθμοί, που φιλοξενούν 1.140 παιδιά, το Βρεφοκομείο με τα 180 βρέφη, τα πέντε ΚΔΑΠ με τα 320 παιδιά και τα δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με τα 100 παιδιά.
Ο δήμος ζητεί την αποδέσμευση της λειτουργίας τους μέσω ΕΣΠΑ, κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με μονιμοποίηση του προσωπικού
Ειδικότερα ο δήμος απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με όλα τα αναγκαία μέτρα την λειτουργία των παιδικών σταθμών και των κοινωνικών μας δομών, να δεσμευτεί με σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ, να στηρίξει με μεταφορά κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη
Επιπλέον ζητούν από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών αρχών στο υπ Εσωτερικών.
Δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας
Σε ό,τι αφορά τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, τονίστηκαν τα εξής:
Εδώ και 2 χρόνια στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και της δράσης «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας», βασικές κοινωνικές δομές των Δήμων ευκαιριακά στηρίζονται μέσω ΜΚΟ με στόχο την διαχείριση της φτώχειας. Τέτοιες δομές στον Δήμο της Πάτρας είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, τα συσσίτια, δομές της Πρόνοιας.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στις συγκεκριμένες δομές προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ. Στον Δήμο Πατρέων απασχολούνται 21 εργαζόμενοι σε τέτοιες θέσεις.
Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε τον Ιανουάριο και πήρε παράταση με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας έως 30 Ιουνίου 2015. Παρά την απόφαση του Υπουργείου για παράταση και χρηματοδότηση οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες και οι αντίστοιχες δομές παραμένουν στον αέρα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετά το τέλος Ιουνίου να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
Ο δήμος ζητεί να συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα προγράμματα αυτά να περάσουν στις δομές του Δήμου. Ζητούν άμεσα γνωστοποιηθεί τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να αποδεσμευτούν οι εργαζόμενοι από την εργασιακή ομηρία των διάφορων ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών δομών του Δήμου.