ΘΕΜΑ: Ξεκίνησε η διανομή των κάδων κομποστοποίησης – Κάλεσμα σε σεμινάριο αποτελεσματικής κομποστοποίησης
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παραλαμβάνουν οι αιτούντες δημότες τους 400 νέους κάδους κομποστοποίησης οικιακών οργανικών απορριμμάτων, δείχνοντας έμπρακτα την μεγάλη σημασία που δίνει ο Δήμος Παλλήνης στην προώθηση της Περιβαλλοντικής πολιτικής και της παιδείας των δημοτών.
Η διάθεσή τους ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, καθημερινά, 13:00 με 15:00, από το αμαξοστάσιο του Δήμου Παλλήνης (δίπλα στο κοιμητήριο της ΔΕ Παλλήνης).
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης (Κλειτάρχου και Αριστείδου στο Γέρακα), ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο σχετικά με τη χρήση των κάδων και θα δοθεί η δυνατότητα να απαντηθούν ερωτήματα.
Να σημειωθεί ότι μετά τη νέα διανομή, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου Παλλήνης θα αριθμεί 1.300 κάδους και θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας.
Οι δημότες, εκτός από τους κάδους, παραλαμβάνουν, δοχείο συγκέντρωσης απορριμμάτων, και υγρό κομποστοποίησης.
Η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης την οποία μπορεί να εφαρμόσει καθένας στον χώρο του με την προϋπόθεση να διαθέτει κήπο για να εγκαταστήσει τον ειδικό κάδο. Τα οργανικά απορρίμματα μέσα από μια ειδική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος.
Η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. είναι πολύ μικρότερη και οι κάδοι στους δρόμους είναι άοσμοι
Ειδικές πληροφορίες για τους δημότες:
Με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει. Ταυτόχρονα με εύκολο και οικονομικό τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να παράγει “κομπόστ” καλής ποιότητας βελτιώνοντας τον κήπο του και τα φυτά του, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται “αύξηση του όγκου των απορριμμάτων”.
Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι τα εξής:
- Φλούδια και στελέχη από λαχανικά
- Φρούτα ή χορταρικά (π.χ. πορτοκάλια, λεμόνια, καρπούζια, πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα κλπ)
- Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
- Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν.
- Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ
- Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο)
- Τσόφλια αυγών (ασβέστιο)
- Χαρτιά κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές χαρτοσακούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία μείγματος
- Πριονίδι το οποίο παρέχει άνθρακα
- Υπολείμματα από διάφορα είδη τσαγιού και κατακάθια καφέ ή και φίλτρο γαλλικού καφέ