Θεαματική άνοδο σημείωσαν οι δείκτες συμμετοχής νέων νοικοκυριών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, όσο και οι συλλεγόμενες ποσότητες.
Από την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίησή τους παράγεται βιοκαύσιμο, το οποίο διατίθεται σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου για τις ανάγκες θέρμανσης τους.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρων πολλών δήμων και σχολείων της επικράτειας, που απευθύνονται στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (Γ.Π.Α) του Δήμου, ζητώντας την τεχνογνωσία για την προώθηση της πρωτοβουλίας στην περιοχή τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Γ.Π.Α., που έχει την ευθύνη λειτουργίας του προγράμματος, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012. Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφεται και η άνοδος της ποσότητας που συλλέχτηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011).
Με τους καλύτερους οιωνούς, όμως, ξεκίνησε και το 2013, αφού τους δυο πρώτους μήνες στο μακρύ κατάλογο των εθελοντών εγγράφηκαν 105 νέα νοικοκυριά , ενώ συλλέχθηκαν ήδη 770 λίτρα τηγανόλαδων.
Από την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, τον Αύγουστο του 2010, μέχρι σήμερα -από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά- έχουν συγκεντρωθεί 3.460 λίτρα, αναδεικνύοντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών σε πρωταθλητή της ανακύκλωσης.
Από τις ποσότητες που παραλήφθηκαν, μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί και παραληφθεί 1.240 λίτρα βιοντίζελ, που διοχετεύτηκαν στις δεξαμενές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παύλου (750 λ.) και των Ειδικών Σχολείων Πεύκων (490 λ.), ενώ εκκρεμεί η παραλαβή των υπολοίπων 1.880 λίτρων βιοντίζελ από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη), με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Ο Δήμαρχος της πόλης Σίμος Δανιηλίδης αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του δήμου πόρτα-πόρτα, για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων στο συγκεκριμένο θέμα σημείωσε ότι αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα.
Και πρόσθεσε ότι:. «Είναι γνωστό ότι η ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τα τηγανόλαδα είναι ανεπανόρθωτη, όπως επίσης και οι ζημιές που προκαλούνται σε οικονομικό επίπεδο καθώς η διοχέτευσή τους στους βιολογικούς καθαρισμούς μέσω των αγωγών επιφέρει σημαντικές βλάβες, με το κόστος να μετακυλύεται τελικά στους πολίτες. Αντίθετα, η ενεργειακή αξιοποίησή τους με τη μορφή παραγωγής βιοντίζελ, και μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα εξασφαλίζει και εξοικονόμηση πόρων. Όλα αυτά φαίνεται να αποτελούν πλέον συνείδηση των συνδημοτών μας που υιοθετούν την άποψη πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων».