Άρθρο Localit 30 Απριλίου, 2012

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Ανοικτή επιστολή προς πολιτικούς αρχηγούς για το αεροδρόμιο Καστελλίου

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να σταματήσει να χρησιμοποιείται η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου ως γενικόλογη εξαγγελία στα πλαίσια και αυτής της προεκλογικής περιόδου απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης. Ο Δήμαρχος ζητά σαφείς δεσμεύσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να σταματήσει να βρίσκεται ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, που αποτελεί την περιοχή υποδοχής του έργου, σε ομηρία.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Καλογεράκης αναφέρει:

«Σε ακόμα μία προεκλογική περίοδο ακούμε για πολλοστή φορά εξαγγελίες για τη δρομολόγηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου. Οι γενικόλογες ανακοινώσεις συνεχίζουν το σίριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα περίπου χρόνια, με το τοπίο γύρω από την υλοποίηση ή όχι του νέου αεροδρομίου να είναι συγκεχυμένο.

Η πραγματικότητα είναι μια: η περιοχή μας βρίσκεται σε ομηρία και οι κάτοικοι ταλανίζονται εδώ και μια δεκαετία. Στα πλαίσια αναμονής της υλοποίησης αυτού του εθνικής κλίμακας έργου υποδομής, έχει εδώ και χρόνια σταματήσει η δόμηση και η κεντρική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Κάθε ενέργεια επενδύσεων εμποδίζεται από την αναμονή των δεδομένων κατασκευής  και λειτουργίας του αεροδρομίου, καθώς η υλοποίηση του έργου επηρεάζει και επαναπροσδιορίζει τα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και συνολικά τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής μας.

Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που προγραμματίζεται στην Κρήτη, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το νησί, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, που σε περίοδο κρίσης αναζητεί αναπτυξιακές διεξόδους. Είναι ένα έργο απαραίτητο για το νησί μας, αφού οι ανάγκες που δημιουργεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης -και όχι μόνο- δε μπορούν καλυφθούν από τα υπάρχοντα αεροδρόμια.

Ωστόσο, η δρομολόγηση της κατασκευής του έργου συνεχίζει να χρονίζει. Μετά από έξι αναβολές στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, μια άγονη δημοπράτηση στις 18 Οκτωβρίου του 2011 και μια γενική ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε από το αρμόδιο Υπουργείο ότι το έργο θα αναδημοπρατηθεί, αφού εξεταστούν ξανά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το έργο έχει εδώ και πέντε μήνες ξαναμπεί στο συρτάρι.

Σε όλη αυτή τη φημολογία γύρω από την υλοποίηση του αεροδρομίου, που χρησιμοποιείται σε κάθε προεκλογική περίοδο, πρέπει πια να δοθεί ένα τέλος.

Ζητάμε υπεύθυνες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι γενικόλογες ανακοινώσεις.

Ζητάμε σαφή χρονοδιαγράμματα αναδημοπράτησης και ολοκλήρωσης του έργου.

Είναι φανερό πως η ομηρία της περιοχής πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Η ανάπτυξη του νησιού δε μπορεί να περιμένει».

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…