Άρθρο Localit 13 Ιανουαρίου, 2014

Δήμος Κω:Πολλαπλά τα οφέλη σε περιβάλλον, τουρισμό και οικονομία από την ανάδειξη της Κω σε «Πράσινο Νησί»

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία του  διαγωνισμού για την εγκατάσταση στον χώρο του ΧΥΤΑ του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπως καθορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και διεξήχθει υπό την εποπτεία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου της Κω.

Η ανάθεση και η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι προϋπόθεση για να συναφθεί συμφωνία του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ) με την οποία η μεν εταιρεία αναλαμβάνει να προμηθεύσει το Δήμο με απορριμματοφόρα και μπλε κάδους ο δε Δήμος να υποστηρίξει με ίδιους πόρους την αποκομιδή μέχρι και το ΚΔΑΥ.

Με την εγκατάσταση του ΚΔΑΥ ο Δήμος της Κω είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που με νόμο επιβάλλονται από το 2014 στον τομέα των απορριμμάτων και της υποχρέωσης κάθε Δήμου να ανακυκλώνει σε ποσοστό 20% τα απορρίμματα.

Είναι πλέον γνωστό ότι στην περίπτωση μη επίτευξης αυτού του στόχου επιβάλλονται στο Δήμο πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και 40 ευρώ ανά τόνο.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ισχυρές εταιρείες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πανελλαδικής εμβέλειας.

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ υψηλών προδιαγραφών για 5 χρόνια όπως προβλέπει η προκήρυξη δεν θα επιβαρύνει οικονομικά των Δήμο αλλά αντίθετα στις υποχρεώσεις της Εταιρείας είναι η πρόσληψη ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού και η δαπάνες προβολής και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση.

Οι υπολογισμοί της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος είναι να λειτουργήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Μάιο του 2014 δύο νέες γραμμές αποκομιδής απορριμμάτων η μία για τα γυαλιά και η άλλη με τους μπλε κάδους για τα πλαστικά, το χαρτί και το αλουμίνιο.

Ο Δήμαρχος Κω, Κώστας Καΐσερλης συνεχάρη τα επιστημονικά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» για την επιστημονική τεκμηρίωση της ολοκληρωμένης πρότασης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε ο Δήμος της Κω και στον τομέα των αποβλήτων να είναι πρωτοπόρος αυξάνοντας ποιοτικά το αποτέλεσμα και μειώνοντας το κόστος.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…