Άρθρο Localit 09 Μαρτίου, 2022

Δήμος Κομοτηνής: Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής λειτουργίας 10306

Ο Δήμος Κομοτηνής,  σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ενημερώνει τους δημότες ότι συνεχίζεται η δωρεάν λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Λειτουργίας 10306 η οποία υφίσταται από τον Απρίλιο του 2020. Αρχικός στόχος της Γραμμής ήταν η εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και η τηλεφωνική τους υποστήριξη για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία του COVID-19.

Η Γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία της Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το πρόγραμμα συνέχισε τη λειτουργία του με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», από τον Δεκέμβριο του 2020, με την επιστημονική εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής και τη λειτουργική εποπτεία της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ».

Προσφέρει, ανώνυμα, υπηρεσίες που αφορούν σε ψυχολογική βοήθεια.

Σήμερα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν επεκταθεί με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους, αλλά και το δωρεάν Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων, που αφορά στη συμβουλευτική υποστήριξη για την ενδυνάμωση της σχέσης γονέα – παιδιού.

Καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 10306, οι πολίτες έχουν τρεις ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

  • 1: Για ψυχολογική βοήθεια
  • 2: Για κοινωνικά θέματα
  • 3: Για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους

Σε κάθε επιλογή απαντάει ξεχωριστή ομάδα ειδικών, κατάλληλων για το αντίστοιχο αίτημα. Η επιλογή 3 που αφορά γονείς, παιδιά και εφήβους και εκπαιδευτικούς, στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρους, Παιδοψυχολόγους και Κοινωνική Λειτουργό.

Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων στην Επιλογή 3

Το πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων προσφέρει 10 δομημένες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης στη σχέση γονέα – παιδιού καθώς και της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Απευθύνεται σε γονείς:  παιδιών σχολικής ηλικίας (από 6 έως 12 ετών, Α’ έως και Στ’ Δημοτικού) τα οποία παρουσιάζουν:

  • Εσωτερικευμένες δυσκολίες: άγχος, φοβίες, κατάθλιψη
  • Εξωτερικευμένες δυσκολίες: διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής
  • Προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Πώς γίνεται η παραπομπή: 

  1. Ο ενδιαφερόμενος καλεί στην Γραμμή 10306, επιλογή 3, και ο ειδικός θα ακούσει το αίτημά του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διερευνήσουν μαζί εξαρχής τη χρησιμότητα και την καταλληλότητα του ενδιαφερόμενου για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αναλόγως του αν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, ο ειδικός θα ζητήσει από τον καλούντα τη συναίνεσή του για να καταγράψει βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να προγραμματιστούν τα επόμενα ραντεβού.

Ή

  1. Επίσης, μπορεί από κάθε εργαζόμενο στη Γραμμή, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, να γίνει παραπομπή μέσω e-mail: 10306pediaefivoi@gmail.com προς την ομάδα της επιλογής 3, όπου κάποιος υπεύθυνος θα επικοινωνήσει με τον ενδιαφερόμενο για να κλείσουν το πρώτο τηλεφωνικό ραντεβού, ώστε να διερευνηθεί το αίτημα και να δρομολογηθεί η καταλληλότερη παρέμβαση για τον ενδιαφερόμενο. Προαπαιτείται: Η συγκατάθεση της/του παραπεμπόμενης/ου για άρση της ανωνυμίας, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση αιτήματος, για να δώσει προφορική συναίνεση να γίνει καταγραφή των στοιχείων της/του (η συμβουλευτική προστατεύεται από το απόρρητο της ιατρικής πράξης αλλά δεν είναι ανώνυμη και τηρείται αρχείο που φυλάσσεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο). Στην περίπτωση αυτή, θα καλέσει η αρμόδια ειδικός τo συντομότερο δυνατόν την/τον ενδιαφερόμενη/ο για να κανονίσουν την πρώτη τους τηλεφωνική συνεδρία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ημερίδα για το Υπόγειο Υδατικό σύστημα του ποταμού Λαρισσού στον Δήμο Δυτ. Αχαΐας

Ανοικτή Επιστημονική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 10:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα…

Ενδιαφέρουν 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απ. Καλογιάννης: Η αποχώρηση του Διαζώματος από τη συνεργασία με το δήμο Λαρισαίων αποτελεί πλήγμα για την πόλη

Ως «πλήγμα για τη Λάρισα», χαρακτηρίζει με δήλωσή του o τέως δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης…

Ενδιαφέρουν 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λέσχη Βιβλίου δημιουργείται στον Δήμο Αλίμου

Τη δική του Λέσχη Βιβλίου, δημιουργεί ο Δήμος Αλίμου. «Αν και για κάποιους η ανάγνωση…