Ο Δήμος Καβάλας, ως εταίρος του έργου «URGE: Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία), συμμετείχε στις 6 Απριλίου 2022 στην εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κοπεγχάγη.
Το έργο υλοποιεί ο δήμος από το 2019 στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας @URBACT III σε συνεργασία με τον Δήμο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία), την Δημοτική επιχείρηση Nigrad (Σλοβενία), τον Δήμο της Riga (Λετονία), την πόλη της Γρανάδας (Ισπανία), την πόλη της Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο του Πράτο (Ιταλία) και την πόλη του Μονάχου (Γερμανία).
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται στο Δήμο της Κοπεγχάγης και αφορούν στην ανακύκλωση υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων.
Ειδικότερα οι επισκέψεις περιέλαμβαναν:
Τον «Κήπο του Μέλλοντος», πρόκειται για ένα έργο διαμόρφωσης χώρου πρασίνου εντός οικοδομικού συμπλέγματος γειτονίας, μόνο με ανακυκλωμένα υλικά. Το ενδιαφέρον της πρακτικής έκλεψε η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού για την φροντίδα του πρασίνου αλλά και τη διατήρηση της μικρής λιμνούλας εντός του συγκροτήματος.
Το «Κέντρο Επιδιόρθωσης παλιών επίπλων», το οποίο λειτουργεί και ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που ασχολούνται επαγγελματικά με την επιδιόρθωση και μεταπώληση των επίπλων αυτών.
Την «Τράπεζα ανακυκλωμένων υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων» που λειτουργεί ο Δήμος Κοπεγχάγης εδώ και 8 χρόνια και σήμερα έχει φτάσει να τροφοδοτεί με υλικά 720 τεχνικά έργα μικρής κλίμακας.
Επίσης κατά την επίσκεψη έγινε παρουσίαση από τη δήμαρχο Κοπεγχάγης των «πράσινων» πολιτικών εφαρμόζονται στην Κοπεγχάγη, καθώς και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκές Ένωσης για την μείωση του Co2. Οι εισηγήσεις έδωσαν το έναυσμα για ένα παραγωγικό διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς εκπροσώπους των εταίρων του έργου με την διαφορετικής προσέγγιση Βορρά και Νότου να είναι εμφανής στις τοποθετήσεις.
Παράλληλα παρουσιάστηκε η αξιολόγηση των Σχεδίων Δράσης των πόλεων-εταίρων του έργου για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν τα σχέδια αυτά να βελτιωθούν περαιτέρω.
Ακόμη παρουσιάστηκαν μέθοδοι παρακολούθησης των στόχων και των αποτελεσμάτων των σχεδίων δράσης αλλά και εκτίμησης πιθανών ρίσκων κατά της εφαρμογή τους.