Άρθρο Localit 03 Ιουνίου, 2022

Δήμος Κατερίνης: Χαρτογραφήθηκε το “DNA” του Πράσινου της πόλης

Μετά από ένα χρόνο εντατικής προσπάθειας ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μία για μια πόλη της κλίμακας της Κατερίνης, έγινε πράξη: Ξεδιπλώθηκε, αποκρυπτογραφήθηκε και χαρτογραφήθηκε το “DNA” του Πράσινου της πόλης.

Με «μοχλό» το αστικό πράσινο και τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, αναβαθμίζεται τον «Πράσινο χαρακτήρα» της πόλης της Κατερίνης και βελτιώνονται περεταίρω οι περιβαλλοντικές συνθήκες, προς όφελος των κατοίκων της.

Συντονιστής του προγράμματος  είναι ο δασολόγος του δήμου Κατερίνης, τ. έκτακτος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο επιστημονικό πεδίο της Δασοκομίας Πόλεων, δρ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας είμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη Φάση ενός σημαντικού έργου, μια σημαντικής ερευνητικής προσπάθειας εφαρμογής, για την Προστασία του Περιβάλλοντος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους της Κατερίνης» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Η «ακτινογραφία» του Προγράμματος (γεωτεχνικές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά):

Για πρώτη φορά, στην νεότερη ιστορία της πόλης της Κατερίνης ολοκληρώθηκε σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών (από 25-06-2021 έως 10-01-2022) η αποτύπωση του πολύ μεγάλου αριθμού πλέον των έξι χιλιάδων δένδρων των δενδροστοιχιών (6.336 δένδρα) καθώς και των πεντακοσίων χιλιάδων και πλέον χαρακτηριστικών-μεταβλητών όλων των δένδρων (506.880 ποσοτικές και ποιοτικές μεταβλητές), με συνολική επίγεια μέτρηση και απογραφή κάθε πληροφορίας που αφορά σε κάθε δένδρο ξεχωριστά, σε τριακόσιες δεκαοχτώ (318) οδούς του αστικού ιστού στην πόλη της Κατερίνης. Μετρήθηκαν, υπολογίσθηκαν και εκτιμήθηκαν για κάθε  δένδρο έως και ογδόντα (80) χαρακτηριστικά (ποσοτικές και ποιοτικές μεταβλητές).

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ανεκτίμητης αξίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με δεδομένο ότι τα δένδρα, πέραν της αισθητικής, της σκίασης και του δροσισμού, παρέχουν αντιρρυπαντική λειτουργία στην ατμόσφαιρα της πόλης, ηχητική απομόνωση και αντιθορυβική προστασία, με δυνατότητες για σημαντικά ποσοστά μείωσης του θορύβου. Σε αρκετές περιπτώσεις τα υγιή δένδρα λειτουργούν ως «συμπαγείς» ανεμοφράκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίζονται μεταξύ άλλων, ένας μοναδικός Κωδικός για κάθε δένδρο (Κωδικός δένδρου), δηλαδή η «ταυτότητα» του δένδρου, η επιστημονική του ονομασία, τα προβληματικά άτομα ή περιοχές, αλλά και το κατά πόσο το συγκεκριμένο δένδρο ή η συστάδα των δένδρων μπορεί να αντέξει στα «δύσκολα» ή να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος. Ειδικότερα το πρόγραμμα που υλοποιείται εστιάζει στις παραμέτρους που αφορούν στην ικανότητα ή μη της «προσαρμογής» αλλά και της «προσαρμοστικότητας» του κάθε είδους, στην εκτίμηση της υγείας και σταθερότητάς τους καθώς και στις συνθήκες του μικροκλίματος.

Παράλληλα αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των δένδρων ως προς την απορρύπανση της πόλης της Κατερίνης, δηλαδή, ως προς τη δυνατότητά τους να απορροφούν και να «φιλτράρουν» τα αιωρούμενα σωματίδια (οργανικά χημικά, οξέα, μέταλλα και σκόνη) που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ως γνωστόν, τα δένδρα αποτελούν τους «πνεύμονες» ενός οικοσυστήματος ή μιας πόλης, απορροφούν το Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και παράγουν Οξυγόνο.

 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Δήμου Κατερίνης: https://katerini.gr/2022/06/03/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7/

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα υλοποιεί ο δήμος Ηρακλείου προσφέροντας κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε άτομα…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες από τον Δήμο Ιλίου

Σε νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες προχωρά ο Δήμος Ιλίου, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 03 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση του δήμου Τρικκαίων σε επιχειρήσεις για συμμετοχή τους στο TriCoin

Καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης των πολιτών μέσω χρήσης δημοτικών υπηρεσιών και άθλησης υλοποιεί ο δήμος Τρικκαίων. …