Άρθρο Localit 10 Ιουλίου, 2024

Δήμος Ιωαννιτών: Το Κάστρο μετατρέπεται σε Πάρκο Πολιτισμού

Υπεγράφη η σύμβαση για τις εργασίες προσβασιμότητας στην Β.Α. Ακρόπολη

Οι υπογραφές σε μια ακόμα παρέμβαση για την μετατροπή του Κάστρου σε Πάρκο Πολιτισμού μπήκαν σήμερα από το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, και τον ανάδοχο του έργου «Εργασίες προσβασιμότητας στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ

Το έργο αυτό είχε τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα μέσα Γενάρη, λόγω των χρονικών περιορισμών που έχει για την ολοκλήρωσή του καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, στην περιοχή του Κάστρου και η βελτίωση της πρόσβασης, μέχρι τη Νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Το έργο εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της Ανατολικής «βυζαντινής» πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, παρέχοντας καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών στα Οθωμανικά Λουτρά και στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη. Ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της Ακρόπολης, στη Βορειοανατολική Ακρόπολη σχεδιάζονται υπαίθριες διαδρομές που επιτρέπουν την πρόσβαση επισκεπτών, ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής αλλά και στο κτήριο της Εστίας.

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών- με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης- την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές. Στα σημεία κατακόρυφης σύνδεσης η πρόσβαση διασφαλίζεται μέσω μηχανικών μέσων ανάβασης, ενώ οι επεμβάσεις στους χώρους του Μεντρεσέ είναι ενσωματωμένες στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, από την είσοδο της Νότιας πύλης έως την είσοδο του Τζαμιού Ασλάν, δημιουργείται διαδρομή ΑμεΑ σε ενιαία επίπεδη επιφάνεια, μέσα από την πύλη που καταλήγει στην εξωτερική διαδρομή ΑμεΑ στην πλατεία Γλυκήδων. Τοποθετείται αναβατόριο ανοιχτής πλατφόρμας, που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον Μεντρεσέ.

Στρατηγική επιλογή

Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας σημείωσε ότι το Κάστρο  αποτελεί ένα τοποσήμο των Ιωαννίνων και ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της ιστορίας του δήμου. «Με την ολοκλήρωση των πρώτων παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, καθώς κι αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν το Κάστρο θα αναβαθμιστεί σε ένα πάρκο Πολιτισμού αντάξιο της φήμης και της σημασίας του, τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, όσο και για την ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Το σύνολο των παρεμβάσεων που είχαν ενταχτεί στο «Πάρκο Πολιτισμού» με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ είναι οι εξής:

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

– Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης.

– Ανάδειξη και προστασία του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων –Τζαμί Ασλάν Πασά- της ΒΑ Ακρόπολης.

– Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων.

– Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση που αφορά στην πλατεία Γλυκήδων, υπογράφηκε το έργο της προσβασιμότητας, ενώ σε εξέλιξη είναι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών. Στο στάδιο της μελέτης, σε τελική φάση, βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν το Ασλάν Πάσα, τον Μεντρεσέ και την Οθωμανική βιβλιοθήκη.

Με την ολοκλήρωση κι αυτών των μελετών θα έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων που σχεδιάστηκαν και εντάχτηκαν προς χρηματοδότηση, αναβαθμίζοντας πλήρως την εικόνα του κάστρου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΑΝ: 27,2 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στις περιφέρειες για την καταβολή των ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων

Ενισχύσεις ύψους 27,2 εκατ. ευρώ σε εννιά περιφέρειες για την καταβολή των ενισχύσεων των Αναπτυξιακών…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται τα μέτρα προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνεχίζονται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Δήμος Πωγωνίου για περιστατικά απόπειρας απάτης

Την προσοχή των πολιτών, για απόπειρες τηλεφωνικής απάτης εφιστά ο Δήμος Πωγωνίου. Όπως ενημερώνει με…