Άρθρο Localit 30 Ιανουαρίου, 2024

Δήμος Ιωαννιτών: Ενεργειακό κόστος και τέλος ταφής έφεραν αύξηση δημοτικών τελών

Την αύξηση των δημοτικών τελών ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση με αντεγκλήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «προδιαγεγραμμένες αυξήσεις» και «κρυφή ατζέντα».

Βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στην «αναγκαστική», όπως είπε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Γιώτη,  αύξηση των δημοτικών τελών ήταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη δημοτική αρχή να κινείται στη λογική της σύγκλισης των τιμών σε όλες τις δημοτικές ενότητες και του επιμερισμού του κόστους μεταξύ του δήμου και των δημοτών.

«Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα αναλάβει την ευθύνη της αύξησης των τελών . Μια ευθύνη που βαραίνει την προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς γνώριζε την κατάσταση και επέλεξε να νίψει τας χείρας της μετακυλώντας το βάρος στη σημερινή διοίκηση του δήμου. Προκειμένου να μην επωμιστούν όλη την αύξηση οι δημότες , περίπου 3 εκ. ευρώ, ο Δήμος θα στηρίξει οικονομικά τις δαπάνες των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα με το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δεσμεύοντάς το από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γιώτη.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας τόνισε πως «δεν νομίζω να υπάρχει νοήμον άνθρωπος που να πιστεύει ότι μια δημοτική αρχή που ανέλαβε τα ηνία του δήμου εδώ και ένα μήνα ευθύνεται για την κακή διαχείριση που προϋπήρχε και μας οδήγησε στην αύξηση των τελών. Δέσμευσή μας είναι τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε μείωση τελών και βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών». Συμπλήρωσε δε πως η δική του δημοτική αρχή δεν επιχείρησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, δαπανώντας ένα σημαντικό κονδύλιο που βρήκαν ως απόθεμα για τα έργα του οδοφωτισμού και της μετεγκατάστασης του εργοταξίου.

Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει προς ψήφιση, ως όφειλε, τέλη και προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της θητείας της δεν το έκανε, σχολιάζοντας ότι δεν το έκανε γιατί ήξερε ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη.

«Οι λόγοι της αύξησης των δημοτικών τελών είναι γνωστοί.  Ενεργειακό κόστος και σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα το τέλος ταφής.

Και για τα δύο υπήρχαν τρόποι αντιμετώπισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πλην όμως δεν ενήργησαν ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο δήμαρχος θύμισε ότι στο ενεργειακό ζήτημα οι αποφάσεις της «Νέας Εποχής» τόσο με την ακύρωση του διαγωνισμού για τους λαμπτήρες led που είχε βρει έτοιμο το 2019, όσο και οι παλινωδίες με το μεγάλο έργο του οδοφωτισμού και τον τρόπο που επέλεξε να το διαχειριστεί έχουν ως αποτέλεσμα 4 χρόνια μετά να μην έχει αλλαχτεί καμία λάμπα παλιάς τεχνολογίας κι άρα να μην υπάρχει οικονομικό όφελος για το δήμο, διατηρώντας έτσι στα ύψη το ενεργειακό κόστος.

«Εμείς επιμένουμε ότι η σύμβαση είναι λεόντεια υπέρ του ιδιώτη και θα προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Αναφορικά δε με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι και εδώ δεν υπήρξαν οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της «Νέας Εποχής» προκειμένου να μειωθούν τα κόστη διαχείρισης.

Τέλος, απαντώντας με στοιχεία στις κατηγορίες που ακούστηκαν για τον ΦΟΔΣΑ, ο δήμαρχος ανέλυσε πως ο δήμος Ιωαννιτών θα μπορούσε υλοποιώντας ορισμένες μόνο προγραμματισμένες δράσεις και έργα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων να είχε εξασφαλίσει σχεδόν 500.000 ευρώ, ελαφρύνοντας έτσι τα ανταποδοτικά.

«Δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγιναν και οι δημότες έρχονται σήμερα να πληρώσουν το τίμημα μιας ανεύθυνης στάσης της απελθούσας δημοτικής αρχής», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Οι συντελεστές

Οι συντελεστές των δημοτικών τελών καθορίζονται ως εξής:

Οικίες

Ιωάννινα 1,95 ευρώ

Μάρμαρα Εξοχή 1,22 ευρώ

Σταυράκι 1,22 ευρώ

Νεοχωρόπουλο 1,22 ευρώ

Ανατολής 1,10 ευρώ

Ανατολή (Μπάφρα) 0,51 ευρώ

Μπιζανίου (Πεδινής) 1,10 ευρώ

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) 0,67 ευρώ

Νήσου 0,90 ευρώ

Παμβώτιδος (Κατσικά) 1,10 ευρώ

Παμβώτιδος (Ανατολική- Κράψη ) 0,42 ευρώ

Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,80 ευρώ

Περάματος 1,10 ευρώ

Περάματος (Λοιπές Κοινότητες) 0,80 ευρώ

Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών 1,70

Καταστήματα – επιχειρήσεις κτλ

Ιωάννινα 3,93 ευρώ

Μάρμαρα Εξοχή 3,31 ευρώ

Σταυράκι 3,31 ευρώ

Νεοχωρόπουλο 3,31 ευρώ

Ανατολής 1,65 ευρώ

Ανατολή (Μπάφρα) 0,65 ευρώ

Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,65 ευρώ

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,65 ευρώ

Νήσου 1,10 ευρώ

Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,65 ευρώ

Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,50 ευρώ

Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,40 ευρώ

Περάματος & (Λοιπές Κοινότητες Περάματος) 1,65 ευρώ

Μειωμένα τέλη σε ευπαθείς ομάδες

Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2024 παραμένουν προς τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες αφορούν, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άπορους και οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια άνεργους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χαλανδρίου: Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024: Από 2/7 έως 28/9

Ξεκινά στις 2 Ιουλίου η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης…

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πειραιάς: Μουσική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στην πλατεία Κοραή

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, γεμάτη νότες και μελωδίες, διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου από τις…

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σάμος: Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που αναγνωρίζεται ως TsunamiReady

Η πόλη της Σάμου αναγνωρίστηκε ως TsunamiReady, σε τελετή που διοργάνωσαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου,…